Forrás: Ténytár

A magyar államadósság rekordot döntött.

A kormány, amely az adósság elleni harcot tűzte ki célul, csupán egy arrogáns posztólobogtatással bírt válaszolni. A hívek táborában ezt a hírt meg sem említik.

Az, hogy ilyen csúnyán sikerült eladósítani a magyar gazdaságot, továbbra is egy buta, hamisan patrióta lépésnek köszönhetjük, név szerint annak, hogy Orbán Viktor 2010-ben ajtót mutatott - nagyon udvariasan - az IMF-nek.

A végeredmény itt van. Nem csak hogy feltörték a nyugdíjpénztárak malacperselyét, hogy az IMF hitel nélküli gazdaságpolitikát fedezzék, hanem még el is adósították az országot, kockázatos dollár értékpapírok kibocsátásával az amerikai piacon.

Az olcsóbb, és könnyebben beszerezhető IMF hitel nem kellett, helyette a piaci finanszírozásba buktatták bele a saját adósságcsökkentő törekvéseiket.

A hibás és pazarló gazdasági lépések jelentősen gyengítették, és gyengítik a forintot. Emiatt akár a jegybanki alapkamat emelésére is számíthatunk. Ez feljebb tolja a forinthitelek kamatát.

Tulajdonképpen az ország gazdasági mutatóit nem sikerült az elmúlt másfél évben pozitív irányba lendíteni. Sehogy. Semmilyen formában. Eddig lehetett még azzal példálózni, hogy a nyugdíjkassza kifosztása államosítása csökkentette az adósságot, de ennek vége, mert a pénz el lett szórva, az adósság viszont magasabb.

Itt már három út áll a Fidesz előtt, ha meg akarja nyerni a választásokat:

1. Beletörődik a népszerűség elvesztésébe, és átfogó reformokba kezd, remélve, hogy 2014-re jobb képet mutat a gazdaság, ami talán elég egy parlamenti többségre.

2. Leszarja az egészet, és továbbra is adósságból finanszírozza az idétlenkedését. 2014-re osztogatásba kezd, és remélik, hogy az üres szólamok el bírják fedni a gazdasági töketlenkedést, és újra nyernek.

3. Megtesznek mindent, hogy a demokratikus kereteket átformálják, lehetőleg úgy, hogy 2014-re ne nagyon maradjon ellenkező demokratikus erő, ahol ne a szövetségeseik lennének döntési pozícióban, akár Gyurcsány és több ellenzéki politikus lecsukatása árán is. Kvázi lépéseket kéne tenniük az egypártrendszer felé, hogy teljesen biztosan győzzenek '14-ben. 

Szóval, kínzó a kérdés: mit fognak most csinálni?

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr223312719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.10.18. 20:37:26

nem lehetne, hogy csöndesen elvonulnak? mert ezek olyamok, mint az elefánt a porcelánboltban, és amihez nyúlnak eltörik...
jelenleg olyan változások életbeléptetését fontolgatják, hogy ha azt 2012-ben bevezetik totális anyagi csödbe vernek, mert nem marad elég megélni...pfejjj

foldespeti 2011.10.18. 21:27:00

Nem hiszem, hogy az IMF hitel annyival jobbat tett volna az országgal. Rövid távon esetleg. De hosszú távon semmiképp, ugyanis a hitel is adósság, csak annak még kamatai is vannak, amiket szintén vissza kell fizetni. Ha felvesszük, akkor egy könyvelési manővernek köszönhetően ideiglenesen csökkent volna az államadósság, de amint elkezdjük törleszteni a kamatokat, még nagyobb szarba kerülünk. Isten látja lelkem, nem szeretem a Fideszt, sőt, kimondottan ellenszenvesek, de ezzel a lépésükkel konkrétan egyet tudok érteni.

Egyébként meg az államadósággal sem az a baj, hogy van, hanem hogy a külföldnek tartozunk. A GDP arányos Japán államadósság 200% felett van, de nagy különbség, hogy ők a saját gazdaságuk felé vannak eladósodva, és saját valutában tudják törleszteni az adósságot. Amúgy ők is szarban vannak, de mondjuk ők kaptak a gazdasági válság mellé egy cunamit is, ezt se felejtsük el.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.10.18. 21:47:01

@foldespeti: Az nem is volt kérdés, hogy az IMF hitel is ugyanúgy adósság, csak a különbség az, hogy így is úgy is fel kellett venni azt a hitelt - és ezt akkor is tudták, amikor elzavarták az IMF-t. Arról ne is beszéljünk, hogy az IMF által követett költségvetési kiigazítás kisebb volt, mint amit a kormány kénytelen bevezetni, saját töketlensége miatt.

Csakhogy így az IMF helyett a kockázatosabb piaci hitelbeszerzéshez folyamodtak, és leginkább USA dollárban vettek fel hitelt, aminek azért megvan a maga kockázata, hisz még változatosan mozog a dollár-forint árfolyam, mint az euró-forint - mivel az amerikai és magyar piacok nincsenek olyan szorosan összefonódva, mint a magyar és EU-s piacok.

Mivel a forint állampapírok lényegesen magasabb kamaton működnek, mint az IMF hitel, ezért a kormány egyetlen alternatívája a dollár alapú hitel maradt. Tulajdonképpen beletaktikázták magukat az egyik legrosszabb döntésbe...

"Egyébként meg az államadósággal sem az a baj, hogy van, hanem hogy a külföldnek tartozunk. A GDP arányos Japán államadósság 200% felett van, de nagy különbség, hogy ők a saját gazdaságuk felé vannak eladósodva, és saját valutában tudják törleszteni az adósságot. Amúgy ők is szarban vannak, de mondjuk ők kaptak a gazdasági válság mellé egy cunamit is, ezt se felejtsük el."

Azért a Japán államadósságnál még azt is meg kell említeni, hogy a japán állampapírok kamatai valahol 1% körül nézelődnek, ami azért könnyebben törleszthető. Ha ők is a magyar állampapírok 5-6%-os kamatlábával játszadoznának, akkor most mélyebb szarban lennének, hiába belföldi az adósság.

Meg ugye Japán az az ország, amelynek mindenképpen megéri támaszkodni a belföldi adósságra, mivel a súlyosan exportközpontú gazdaságuk egyik motorja az, hogy igyekeznek minél alacsonyabban tartani a jen árfolyamát, ami irtó kockázatossá tenné a devizaadósságot. Pont az ellentétes irányba mozognak, mint mi, mivel nálunk már 1990-ben is komoly devizaadósság volt felhalmozva, ezért alapvetően törekedni kell a forint árfolyamának tartására, míg a japánok leginkább a deflációtól félnek - aminek nagyon szépen elejét tudják venni masszív belföldi hitelezéssel, és alacsony kamatokkal.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.10.18. 21:47:57

*hisz még változatosabban mozog a dollár-forint...

foldespeti 2011.10.18. 22:02:45

@stark: "Arról ne is beszéljünk, hogy az IMF által követett költségvetési kiigazítás kisebb volt, mint amit a kormány kénytelen bevezetni, saját töketlensége miatt."

Jó hát az egy dolog, hogy kisebb kiigazítást kértek, mert az IMF-nek nem az a célja, hogy egy ország gazdasága rendbe jöjjön, hanem hogy éppen ne menjen csődbe, hogy aztán új hiteleket verhessen rá. Ahhoz hogy a gazdaság talpra álljon itthon, sajnos megszorítások kellenek. És kellettek volna már ezelőtt is, csak senki nem merte meglépni őket. Pedig kis adagokban lehet elviselhetőbb lett volna, mint most így egyszerre a nyakunkba zúdítva.

De ahogy te is írtad, itt sajnos nem az számít, hogy mi a gazdaság érdeke, a politikai érdekeket is mérlegelnie kell a kormánynak, és itt akkor el is köszönhetünk annak még a leghalványabb esélyétől is, hogy a politikusaink valaha meg fogják hozni azokat a döntéseket, amiket meg kellene.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.10.18. 22:35:32

@foldespeti:

Ezt a durvább kiigazítást azért emlegettem, mert a kormány - többek között - azzal a szöveggel magyarázta az IMF elzavarását, hogy bizony azok az aljasak megszorítást követeltek, az ilyenbe meg a Fidesz sose mennek bele *vigyor*

"Jó hát az egy dolog, hogy kisebb kiigazítást kértek, mert az IMF-nek nem az a célja, hogy egy ország gazdasága rendbe jöjjön, hanem hogy éppen ne menjen csődbe, hogy aztán új hiteleket verhessen rá."

Nana, ezt a magyarázatot hagyjuk inkább meg a szélsőjobbnak. Az IMF-et igaz itt úgy ismerjük, mint a gonosz külföldit, aki rajtunk szedi meg magát, de nem az az elsődleges célja, hogy boldog-boldogtalannak olcsó hiteleket dobáljon, hanem hogy hitelezzen olyan árfolyamon tagországoknak, amelyek nem egyébként csak drágább hitelt kapnának a piacról, problémás anyagi helyzetük miatt.

Értsd, amikor (vagy inkább ha) helyre áll a magyar gazdaság, akkor már az IMF nem biztos, hogy adna hitelt, mert nem biztos, hogy rá vagyunk szorulva. Nem véletlen, hogy 2008 előtt csak a 1990-es évek elején vettünk fel (vagyis hát kaptunk) IMF hitelt - akkor először, holott az ország már a kommunizmus alatt is tagja volt a valutaalapnak.

Szóval azt, hogy csak azért követel a Valutaalap kiigazítást, hogy még több hitelt adhasson, az nem igazán állja meg a helyét.

Nem mellesleg a kormány "durvább" kiigazításait az IMF jónak nevezte, és támogatta.

"Ahhoz hogy a gazdaság talpra álljon itthon, sajnos megszorítások kellenek. És kellettek volna már ezelőtt is, csak senki nem merte meglépni őket. Pedig kis adagokban lehet elviselhetőbb lett volna, mint most így egyszerre a nyakunkba zúdítva."

Ezzel szóról-szóra egyetértek. Már 2008-ban is arról beszéltünk, hogy már nagyon sürgősek lennének a megszorítások és a reformok, csak sajnos töketlenkedés volt akkor, és nem reform.

Most meg vannak megszorítások, de azok inkább az amúgy is durva adóterhek növelésében merülnek ki - az adót meg így is csak az fizeti ki, aki nagyon nem tudja elcsalni - nem igazán nyilvánul meg költségcsökkentéssel az állam részéről.

Kivéve a korkedvezményes nyugdíj nevezetes megvágását, ami valahol igazságtalan és hirtelen jött, de valahol nagyon ideje volt...

"De ahogy te is írtad, itt sajnos nem az számít, hogy mi a gazdaság érdeke, a politikai érdekeket is mérlegelnie kell a kormánynak, és itt akkor el is köszönhetünk annak még a leghalványabb esélyétől is, hogy a politikusaink valaha meg fogják hozni azokat a döntéseket, amiket meg kellene."

Pedig volt ez másképp is. Anno Horn Gyula, meg Bokros tulajdonképpen leszarták az MSZP érdekeit, és kútba dobták az újraválasztás lehetőségét - holott kétharmadjuk volt az SZDSZ-el - csak hogy keresztülvigyék a reformokat, amivel visszafizették a fent említett IMF hitelt, és pofonszerűen helyre rakták a magyar gazdaságot.

Csak az a baj, hogy a Fideszben nincsenek ilyen kaliberű politikusok. Bokros meg már ellehetetlenítette magát a magyar politikában, Horn meg haldoklik.
süti beállítások módosítása