A demokrácia darabjai

2011.12.31. 18:04

Ebben az évben a kormány tovább sulykolta azt a röhejes ostobaságot, miszerint ha demokratikusan van választva az ország vezetése, akkor demokratikus is, dacára mindennek.

Ezt a hülyeséget a történelem már véresre cáfolta.

A demokráciának vannak kisebb-nagyobb kellékei, amelyek nélkül - akármilyen parányinak tűnhetnek egy ember számára - egyszerűen nincs miért demokráciának hívni az adott rendszer.

Talán az egyik legfontosabb a sajtószabadság. Egy demokráciában nem rakják ki az Országgyűlésből a riportert, mert viccel. Egy demokráciában nem retusálnak felvételeket, nem cenzúráz az állami tévé, és nem zaklatnak meg terrorizálnak valakit, mert a jogaiért tüntet.

Ott van még a magántulajdonhoz való jog, és a szabad kereskedelem. A kormány ne vehessen csak el úgy magántulajdont, tehessen tönkre üzleteket, vezethessen be fejlődést gátló intézkedéseket, csak úgy, egyeztetés nélkül. Az állam ne sajátítson ki magának üzletágakat, ne silányítsa a szabad kereskedelmet tervgazdaságra emlékeztető ostobaságokkal, mint például hogy a lakosságszám alapján határozzák meg, hogy hová hány dohánybolt jut. Ne lehessen csak úgy szerződéseket felülbírálni, pénzügyi tranzakciókat, megkötött alkukat hatalmi szóval figyelmen kívül hagyni.

Aztán ott van még a jogegyenlőség elve is. Mégis hogyan lehet demokráciának nevezni azt a rendszert, ahol a hatalmon lévők bűnözőnek nézik ellenzéki kollégáikat azért, amit ők még röhögve megcsináltak 2007-ben? 

Na ne feledkezzünk meg a jegybank függetlenségéről sem, hogy ne lehessen csak úgy, politikai hatalomszóra rángatni az ország pénzrendszerét. Katasztrófához vezet, ha egy politikus ugráltatja a Monetáris Tanácsot, és senki sem katasztrófára meg hiperinflációra szavazott 2010-ben.

Sorolhatnám még, annyi darabja van ennek a szerencsétlen demokráciának. Egyeztetés a civilekkel és a szakszervezetekkel, a szakvélemények meghallgatása és mérlegelés. Politikai gesztusok, és esetleg egy kis - legalább minimális - őszinteség. Ott van még talán az is, hogy az önkormányzat életben maradhasson egy városban, még akkor is, ha nem a kormánypárt vezeti. 

Ezek a darabok kicsinek tűnhetnek, de ha túl sok hiányzik belőlük, akkor nagyon sok mindenről beszélhetünk, csak demokráciáról nem.

Boldog Új Évet mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr963509986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikó kun 2011.12.31. 18:35:34

Most olvasok egy a japán oktatásról szóló könyvet és zanzásítva ilyen náluk egy oktatási reform:
-kitalálás,pontosítás 1-2év
-megfelelő szakkönyvek készítése 1-2év
-tanárokkal való egyeztetés és a tanárok egymás közti véleménycseréje 1-2év.
Szóval úgy 4 év után kerül át egy reform a gyakorlatba. Mindehhez hozzájön, hogy a Tokyo-i egyetem Ázsia legjobb egyetem és a világranglistán is benne van a top 10-ben.
Nálunk zanzásítva:
Orbán elböfögi magát reggel, a Hoffmann kitalálja a szöveget estére és éjfélre el is fogadják.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.01.02. 21:23:07

@Mester Úr: Ez szerintem a világ minden normális, esetleg szakértő vezetéssel rendelkező országában egy 2-4 éves folyamat kéne, hogy legyen...

Gondolom a japánoknál nincs kiiktatva a parlamenti vita...
süti beállítások módosítása