Vörös hajnal

2013.01.30. 13:50

Miközben szépen elcsámcsogunk azon, hogy Hoffmann Rózsa megint milyen baromságot mondott, vagy hogy Matolcsy azzal henceg, hogy sikerült hitelből törleszteni az IMF hitelt két kemény héttel korábban az előírtnál, addig bizony egy olyan, az átlag embernek kevésbé egyértelmű elkúrásra készül a kormány, amely valószínűleg tankönyvekbe fog kerülni. Intő példaként.

Emlékeztetném gyorsan az olvasót: Simor András jegybankelnök leköszön március harmadikán (alig több, mint egy hónap múlva) és Orbán Viktor már kijelentette Brüsszelben: egy nappal Simor leköszönése előtt nevezi majd meg a jelöltjét.

Kell tán részleteznem, hogy milyen gané szembeköpése ez mindennek, ami demokratikus? Persze, az MNB elnökének a személye általában rohadtul nem érdekli a tisztelt választópolgárt, jó esetben azt sem tudják, hogy ki az, mit is kell neki ott csinálnia, és miért van ott. De attól függetlenül a jegybank vezetőjét bizony a Parlament delegálja, nem árt, ha vita és egyeztetés előzi meg, amit a piac nyomon tud követni, és le tud reagálni.

Orbán ezzel szemben tulajdonképpen közli, hogy rohadtul nem érdekli, hogy ki mit gondol, majd szépen bedobja a nevet (Matolcsy lesz az) egy nappal az elnöki szék átvétele előtt, aztán a 2/3-ados szavazógép szépen jóváhagyja. Mindenki más meg elmehet melegebb éghajlatra.

Azt borítékolhatjuk, hogy Simor távozásával a kormány megteszi azt, amitől a világ óva inti, és ami régóta vágya: átveszi az irányítást a jegybank felett. És bár a Fidesz elképzelései a gazdaságról sok ponton zavarosak, az elég egyértelmű és tiszta, hogy mit terveznek a jegybank háza táján.

Vagyis:
- Minél alacsonyabb alapkamatra törekszenek, nem törődve az inflációs hatással. (Csak felhívnám rá a figyelmet, hogy a mai naptól kezdve újabb 25 bázisponttal csökkentette a kamatot a jegybank, dacára a hetek óta tartó forintgyengülésnek) 
- Szolidan rá terveznek marni Magyarország devizatartalékára.
- Illetve - most tessék kapaszkodni - lakossági szolgáltatásokat, betétgyűjtést, terveznek bevezetni az MNB-nél.

Tehát Matolcsy már elvileg dolgozik is a törvényjavaslaton, ami lehetővé teszi, hogy az MNB közvetlenül a belső piacnak adjon el állampapírt, azaz az MNB közvetlenül vehessen fel hitelt a lakosságtól, a magyar állam részére. 

Gyakorlatilag elkezdi a Fidesz lebontani a kétszintű bankrendszer intézményét, és az USA-ban honos egyszintű felé vezeti a magyar gazdálkodást. Ez persze nem az ördögtől való, hiszen a kereskedelmi feladatokkal extra profitot termelő jegybank még akár előnyös is lehet az országnak.

Csak éppen nem úgy, ahogy ezt a kormány most megpróbálja meglépni. Ugyanis államilag irányított jegybankot piacra rakni leginkább azok az emberek szoktak, akiket csak úgy hívunk, hogy kommunisták. Bizony az ilyen jellegű és mozgásterű jegybank a Rákosi Mátyás és Kádár János nevével fémjelzett sikertörténetek jellemzője volt. Most a Fidesz erre még egyszer rápróbál.

Én értem, hogy a Fidesz próbál unortodox lenni, csak nagyon megnyugtatna, ha kicsit kevesebbszer kéne azzal szembesülni, hogy az unortodox alatt nagyrészt szélsőbaloldalit értenek. 

Egy ilyen államilag kontrollált nemzeti banknak nem kevés veszélyfaktora van a piacra nézve. Már mindannyian tudjuk, hogy a Magyarországon működő bankok helyzete nem a legrózsásabb, a hitelek továbbra is dőlnek be, és emellett a hátrányos piaci helyzet mellett a bankadó is fokozott veszteséget jelent. Ennek a hatására szinte megdöglött a magyarországi hitelpiac.

Ami most nem hiányzik sem a bankoknak, sem a magyar gazdaságnak, az az, hogy a kereskedelmi bankok betétállománya csökkenjen. Márpedig egy közvetlen, állampapírokra alapuló jegybanki betétgyűjtési tevékenységnek pontosan ez lesz a következménye, főleg ha egy olyan kormány áll a bank mögött, amely notóriusan köp a privát szektor érdekeire. Egy államilag reklámozott jegybanki betétdömping még jobban elapaszthatja a bankok amúgy is szűkös forrásait, amely akár teljesen finanszírozhatatlanná teheti mind a jelzálog- mind a vállalati hitelezést.

Ennek a következményei a magyar kis- és középvállalkozókra beláthatatlanok, a GDP növekedésre nézve katasztrofálisak, az ingatlanpiacra nézve meg meglepőek, ugyanis a fene gondolta volna, hogy lehet még csinálni valamit, amivel még jobban alá lehet vágni a magyarországi ingatlankereskedelemnek.

Újfent hihetetlen, hogy olyan kormányunk van, amely nem csak hogy azt nem érti, hogy a magánszféra megvágásával sehogy nem lesz meg az általa megígért egymillió új munkahely 2020-ig, de még az is magas neki, hogy jó oka van annak, hogy épelméjű ország Európában nem kísérletezik kommunista módszerekkel.

Újra, alattomosan veszik elő a vörös rongyokat, amibe aztán egy országot bele lehet öltöztetni. Különösen szomorú, hogy mindezt azok csinálják, akik szavakban harcos antikommunisták, és akik anno saját egzisztenciájukat kockára téve küzdöttek az ellen, amivel most kacérkodnak.

Szomorú, de nem ők az elsők az emberi történelem folyamán, akik azzá váltak, ami ellen harcolni akartak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr625052996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikó kun 2013.01.30. 14:45:58

Nem tudom már ,hogy ki mondta, hogy Orbánnak a '80as évek végén az volt a legnagyobb baja, hogy nem Ő ült Kádár székében.
süti beállítások módosítása