A kommunista álmodozik

2011.07.23. 21:22

Forrás: Index

Ahogy végre vettem mobilnetet az első dolgom az lett, hogy körbeszaladtam a hírportálokon, hogy mi is történt otthon, és hol felbasztam magam, hol pedig felröhögtem. Nem terveztem folytatni ezt a blogot külföldön, itt most egy "a blog egy darabig szünetel" jellegű cikknek kéne néznie, ám miután elolvastam a fent linkelt írást, nem bírtam ki, csak nekikezdtem egy bejegyzésnek.

A kedvenc részem a hét Orbán-beszédjéből a következő:

"A jóléti államok helyett munkaalapú társadalmi rendszerre lesz szükség Európában. Sikeres államot azonban csak akkor lehet felépíteni, ha erős nemzet áll mögötte, olyan öntudatos közösség, amelyet az állam a maga munkájával szolgál. Az állam igazi ereje a nemzetből fakad."

Na, ennek a világon semmi értelme nincs, ami értelmet meg erőltetetten ki lehet belőle hozni, az meg elég aggályosan értelmezhető. Szóval a jólétet felejtsük is el, inkább takarodjunk dolgozni? A nemzet meg mitől lesz erős? Az öntudattól, a hadseregtől, vagy a GDP méretétől? Gyanítom Viktor az öntudatra és az egóra koncentrál, mert a másik kettő terén rosszul állunk.

Amin viszont felvonyítottam a röhögéstől, na az ez volt.

"(...)a mostani gazdasági válság bizonyította, hogy véget ér a nyugati jóléti és fogyasztói társadalom időszaka, most a munkaalapú társadalmat kell felépíteni. Ebben a gyökeres átalakulásban megváltozik az állam szerepe is, amennyiben a visszafizethetetlenné vált államadósságot csak állami eszközökkel lehet rendezni, csak erőteljes állami akarattal lehet visszavezetni a munkaerőpiacra a munka nélkül maradtakat."

Hát köszi Viktor! Én szerencsétlen hülye, kijöttem ide Angliába, miközben ez a gonosz jóléti okoskodás éppen a végéhez ér. Ezt azért mondják már meg az angoloknak is, mert itt nem szólt nekik senki, hogy nem kéne jólétben élni, meg 2000 forintnak megfelelő órabéreket osztogatni segédmunkásoknak, mert már vége van az egész hülyeségnek, a "munkaalapú társadalom" jön!

Nagyon hülye az a szavazói kör, amelynek benyalni akar ezzel a szélsőbalos dumával. Vagy - a rosszabik eshetőség - a miniszterelnök maga őrült meg véglegesen, ha ezt a sok hülyeséget komolyan is gondolja. Mégis, ha a fogyasztói társadalom megszűnését hallucináljuk, akkor magyarázzuk meg, hogy ha leszámolunk a gonosz fogyasztással, akkor mégis hogy lesznek munkahelyek - munkaalapú társadalom - ha a jómunkásember kevesebbet fogyaszt?

Az, hogy a fogyasztás és a termelés közötti legegyszerűbb összefüggés se legyen világos, na az már félelmetes.

Bizonyára jobb lenne, ha én sem fogyasztanék ennyit. Ha nem vennék laptopot egy heti fizetésemből, ha nem raknám tele a hűtőt úgy, hogy három órányi béremet költöm csak el. Minek ennyi pénz? Ugyan már, látszik ezen az egész beteges jóléti társadalmon, hogy rossz irányba megy...

Ez az orbáni lázálom pontosan olyan, mint amikor a kommunisták azzal nyugtatgatták magukat, hogy a kapitalizmus az bizony haldoklik. Igaz, hogy az életszínvonal fényévekkel feljebb volt, mint a szovjet, vagy akár a kádári, igaz, hogy mindenben rájuk vertek, de akkor is, haldoklottak, mert izé... az illetékes elvtárs azt mondta, és kész.

Ez az értelmezhetetlen handabanda ráadásul olyan is, mint a harmincas évek bolsevik vagy nemzetszocialista agitációja - értelme tulajdonképpen nincs, csak arra szolgál, hogy a hülye aki ezt képes bevenni, az nyugodjon meg, és nem akarjon gondolkodni, meg hasonlók. A Főnökvezér meg maradjon népszerű, és lehetőleg hatalmon.

Egyetlenegy lényeges és kézzel fogható hatást érzékeltem belőle. Eszembe juttatta, hogy - többek közt - miért is hagytam el átmenetileg Magyarországot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr253092289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.24. 12:01:47

"akkor mégis hogy lesznek munkahelyek - munkaalapú társadalom - ha a jómunkásember kevesebbet fogyaszt?"

Pl importra termelünk.

(A többivel egyébként egyet értek.)

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.07.27. 11:22:35

alapvetően magunknak kellene termelni azért pl a paradicsom, búza itt is terem régóta
sajnos ott tartunk, hogy már a kenyér is romániából jön, olcsón, jó, és a gyártónak is megéri itt eladni

sajnálom, hogy nem folytatod a blogot, nagyon érdekes írásaid vannak, jó meglátással
remélem nem lesz végleges a döntésed
minden jót külhonban!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.07.31. 13:57:11

@TaTa86.:
"Pl importra termelünk."

Ugye itt azt értetted, hogy exportra? :)

import - behozatal
export - kivitel

Igazából ez működne, hiszen Kínának is ez adja a gazdasági növekedést, pedig a kínai ember lényegesen kevesebbet fogyaszt mint a nyugati.

Csak az a baj, hogy ha a nyugati fogyasztói társadalom tényleg megszűnt, akkor hova exportálunk, ha egyszer mindenhol összeomlott a gonosz, fogyasztói hitel-rabszolgatartás...:)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.07.31. 13:59:43

@nuphar: Köszönöm a jó kívánságokat! Úgy döntöttem, hogy a blognak nincs vége, sok mindent van írni innen is. Csak hát nem fogok olyan gyakran írni, mert van dolgom elég...:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.31. 14:44:49

@stark: Valóban. :)

"Csak az a baj, hogy ha a nyugati fogyasztói társadalom tényleg megszűnt, akkor hova exportálunk, ha egyszer mindenhol összeomlott a gonosz, fogyasztói hitel-rabszolgatartás...:)"

No igen...

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.07.31. 16:02:07

@stark: ez jó hír! ha nem is gyakran, de írsz már az is jó :o)
kíváncsi vagyok ott miket veszel észre, mi a véleményed, meg hát itthon is zajlani fognak majd az események közben
süti beállítások módosítása