Egy szélsőjobboldali, antiszemita csoportosulásban találni egy zsidót - akit ugyan most "zsidó származásúnak" kéne hívnom, de Csanád és az elvbarátai ennél kevesebbért is zsidóznak, úgy hogy megérdemli az általuk pejoratívnak tartott jelzőt - az nem igazán meglepő. Nem kevés hivatalból gyűlölködőről derült már ki, hogy valójában az általa leköpött csoporttól származik, és volt mit túlkompenzálnia. Valószínűleg arról is egy kisebb könyvet lehetne leírni, hogy hány homofób politikus ácsingózik titokban a saját neme után, vagy hogy hány vadkeresztény államférfi hódol nem igazán Istennek tetsző hobbiknak zárt ajtók mögött.

A képmutatás az, amiben az emberi történelem bővelkedik.

Most bizony lehet gúnyosan kacarászni azon, hogy mennyire tipikus, hogy Szegedi Csanád az, aki a széljobbos körökben a TURUL márkát futtatja, és kereskedik jobbra-balra. Azt hiszem, ezt már élete végéig hallgathatja. 

De nem hiszem, hogy kell aggódnia, ugyanis lehet zsidóként is érvényesülni, még a nácik között is.

Itt van például Werner Goldberg.

righitgoldberg.jpg

Az 1919-es születésű Goldberg apja zsidó volt - ilyen családnévvel ez aligha döbbenetes információ - ez azonban kevéssé tartotta vissza attól a csemetét, hogy Lengyelországot és Franciaországot is megjárja a német hadsereg kötelékében, sőt még címlapra is kerüljön, mint az "ideális német katona". 1940-ben ugyan kirúgták a seregből zsidó származása miatt, ez azonban szintén nem akadályozta abban, hogy sokra vigye egy textilgyárban, amely a német hadseregnek gyártott, illetve hogy a textilgyártás munkamenetét konkrétan oktassa, cikkeket publikáljon róla.

Azt tudni kell, hogy bár Wernernek viszonylag problémamentes élete volt a nácik között, addig az apját többször is hajszál híján elkapta a Gestapo, egyszer egy kórházból kellett kimenekíteni, a betegágyból. Az apján kívül Werner Goldberg egyetlen családtagja sem élte túl a háborút.

Ha Goldberg megmaradt a nácik között, akkor valószínűleg Szegedi Csanád is - egy kicsit megcsappanva ugyan - de meg fog maradni a szélsőjobban zsidóként is.

Az, hogy egy antiszemita közegbe, illetve a saját világképébe ő hogyan integrálja a családja múltját, az az ő problémája. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr614614252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása