Ezért szemét veled a bank

2011.08.31. 00:51

Ha van valami, amiben minden magyar politikai párt, az istenadta néppel kézenfogva egyetért, az az, hogy a bankok gonoszak. Szemetek, sőt egészen aljasak. Az biztos, hogy egyetlen politikus sem mulasztja el, hogy belerúgjon a "pénzmaffiába" akik "uzsorakamaton" értékesítik az értékesíteni valót. A bankok sátánisága arról ismerszik meg leginkább, hogy devizahiteleket sóztak a gyanútlan ügyfélre, az meg fel is vette, mert alacsonyabb volt a törlesztője, mint a forinthitelnek.

A forinthitel drágább, ezt tudjuk, pedig nincs árfolyamváltozás. Ez is erősíti a népet abban, hogy a bank bizony ezer bőrt lenyúz rólad, ha vagy olyan hülye, hogy lakáshitelt veszel fel tőlük. Mert hogy a haszna rajta irtózatos. Valószínűleg minden társadalmi réteg egyetért abban, hogy az, amit a bankok beszednek rajtunk, az túl sok.

Nézzünk is ennek utána, egy leegyszerűsített számítás keretében.

Figyelem! Az itt következő művelet szándékosan hagyja figyelmen kívül néhol a kamatos kamatot - nem ott ahol a legfontosabb - és az időtényezővel is torzan számol, azonban az arányokat így is érzékelteti.

Tegyük fel, hogy felvettünk 10 millió forintot a következő feltételekkel:

Futamidő: 240 hónap (20 év)
THM: 9,81%

Teljes havi törlesztő: 90.059 Ft

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy az egészet forintban vettük fel.

Most, hogy meg is van az alapszituáció, számoljuk ki, hogy mennyit keres rajtunk a bank! Ugye a pénzt húsz éven keresztül fizetjük, tehát egészen egyszerűen beszorozzuk a beszorozni valót, és kijön ez:

A bank húsz év alatt 21.614.160 Ft-ot kap vissza tőlünk, ami pontosan 11.614.160 Ft-al több, mint amit adtak 20 éve. A mocskok. A haszon 116,14%, mivel ugye a tőke az alapból az övék volt, azt nem tekinthetjük bevételnek.

A szemetek. Ám mielőtt elkezdenénk bitófát ácsolni, vegyünk bele egy apróságot a történetbe, amit azért ki szoktak belőle hagyni.

Azt, hogy 20 év alatt azért az a pénz veszít az értékéből. Igen, létezik olyan dolog is, hogy infláció, amit azért egy pénzt olyan hosszú távon kezelő szervezkedésnek, mint a banknak nem árt figyelembe vennie. Az infláció az MNB szerint most 3,1%, tegyük fel, hogy ez nem fog változni 20 éven keresztül.

Kiszámolva ez azt jelenti, hogy a bank 11 és fél milliós haszna mai értéken 6.387.788 Ft-ot fog érni húsz év múlva.

Egen. Hát ez azért már annyira nem csinos, de még mindig egy kellemes összeg. Egy hónapra lebontva tehát a bank keres rajtunk 26.616 forintot, annak ellenére, hogy mi kilencvenet adunk neki. Ebből a 26 ezerből még a Jóisten tudja, hogy mennyit vinne el normális esetben az állam, ha nem kéne belőle valamennyit félretenni a bankadóra. És így van ez az összes törlesztővel, amit egy hónapban megkapnak.

Ami marad - az adók, a jutalékok, osztalékok, fizetések, és a számlák kifizetése után - azt a bank ki tudja újra adni hitelbe, és remélni, hogy azt is visszakapja - na ebből jön a bankosok igazi haszna, az a nagyon sok lóvé, amit irigylünk tőlük, az ilyen kis hasznok újrahitelezéséből. Csak ahhoz ugye az kell, hogy mindig biztonságosan megkapjanak valamennyit havonta.

Persze, így is mondhatjuk, hogy megelégedhetnének kevesebbel is, csak az a baj, hogy még a betéteseknek is fizetni kell, és folyton számolni kell azzal, hogy mi van, hogy ha az ügyfelek tömegesen nem tudnak fizetni. Ha az, aki milliókat tart a bankban, nem kapja meg az ígért kamatokat, kevéssé fogja érdekelni az, hogy XY nem fizetett. Arról meg ne is beszéljünk, hogy 20 év elég hosszú idő, ha ezalatt bármikor beüt a balhé, és a házadat kell árvereznie, akkor még a fenti összegnél is kevesebb jut neki, és még annak a kevesebbnek is egy jó részét bemarkolja az állam, meg elszalad a fent említett költségekre. Márpedig részvényeseik vannak, akik hasznot szeretnének látni.

Ha devizahitelről van szó, a kockázat még magasabb, hiszen a felszökő árfolyam miatt még nagyobb esélye van arra a banknak, hogy nem az előre kiszámolt összegből fog játszadozni. És persze a külföldi pénz is ugyanúgy inflálódik.

Azt akarom tán mondani, hogy sajnálni kell a bankokat?

Nem, dehogy is. Nyugodtan lehet őket szidni, teljesen biztosan van nem kevés olyan hitelszerződés, amelyik miatt meg is érdemlik. És persze ott jön az a tényező is, hogy a bank igyekszik sumákolni, méghozzá egy okból: hogy a hasznot, amit elszalaszt a nemfizetőkön, azt le tudja verni a fizetőkön. Ha elegen fizetnének rendesen, akkor nyilván a banknak is inkább megérné a biztonságos játék.

Bukni pénzt és lakást nem szeretünk. Ezért haragszunk a bankra, amikor mégis megtörténik. Azt nagyon könnyen elfelejtjük, hogy a bank sem azért kockáztatja a pénzét, hogy bukjon rajta, a pénzintézet ragaszkodása a vagyonához és a hasznához épp annyira természetes, mint a miénk.

Ezért ne gondoljuk azt, hogy ha nekünk lenne ennyi vesztenivalónk, mi máshogy csinálnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr183191986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TB2010 2011.08.31. 09:21:06

A hitelesek viszont javíthatnak saját helyzetükön: www.devizaados.hu

Mighty 2011.08.31. 12:51:38

Az egész ott hibádzik, hogy a bankok sokkal több pénzt hiteleznek, mint amennyivel rendelkeznek. Vissza viszont (jó esetben) a kamattal növekedett sokkal több pénzt kapják.
Valami ilyen arányszám rémlik: 1:7
Vagyis minden egyes saját forintra (frankra, dollárra, buznyákra) 7 forint hitelt adnak. De lehet, hogy ennél is nagyobb az arány.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.09.03. 11:18:48

@Mighty: Ehem, nem egészen, a bank sem a semmiből gyártja a pénzt...

Javaslom: forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?f=14&t=435

Itt kitárgyaljuk a témát...
süti beállítások módosítása