"Hiszen nem az volt a legnagyobb veszély, ami fenyegette őket, hanem az, hogy ők maguk is azzá lehetnek, amit tulajdonképpen le akarnak győzni."
Kai Meyer

Horn Gyula 1956-os, és a kommunizmussal kapcsolatos egyéb szerepe nem vállalható. Nem tudjuk pontosan, hogy Horn mit művelt a magyar történelem egyik legsötétebb időszakában, de ha hihetünk a találgatásoknak, és az összefüggéseknek, akkor semmi jót. A vélemény, amit 75-ik születésnapján megfogalmazott az 56-os eseményekkel kapcsolatban, az egyenesen sértő az egykori forradalmárok számára.

Akinek az ELÉG fórum, és a Fidesz.hu a napi információadag, annak nem is kell tudnia többet Hornról, természetesen, nekik még hozzá kell tenni a "liberálkommunista féreg" kifejezést, hogy el tudják helyezni a kis világukban.

Így nem kell foglalkozniuk a ténnyel, hogy Orbán, Wittner, Matolcsy, és a többi büszke antikommunista most mind Horn Gyula lábnyomában lépked.

Hisz ugyanúgy 2/3-addal vannak hatalmon, mint ahogy anno ő került oda. Orbán is egy válságban lévő gazdaságot örökölt, akárcsak Horn. Az államadósság hasonlóan magas volt, és mindkét politikus abban volt motivált, hogy ez valahogy csökkenjen. A munkanélküliség hasonlóan 11% körüli értéket mutatott. Igaz, az infláció 29% felett volt, a magyar állam fizetőképességét meg nagyon rosszul ítélték meg, ma meg egyszámjegyű inflációról beszélhetünk csak, és a magyar államhoz való tőkepiaci hozáállás kifejezetten pozitív.

Még sorolhatnánk ezer oldalon keresztül, hogy mi volt a különbség. Hogy Hornék korlátozták a saját kétharmadukat - állítólag - vagy hogy míg a Fidesz nagy erővel törekszik a népszerűsége fenntartására, addig Horn, Bokros, meg Surányi felelősségük teljes tudatában kinyírták az MSZP népszerűségét a Bokros-csomaggal.

A módszer is hasonló: a megszorítások. Igaz, a Fidesz egyrészt nem nevezi nevén a gyereket, másrészt még csak vagdalkozik, még nem tudja, hogy az előírt pénzeket honnan fogja lefaragni. Na ezt Bokrosék kicsit gyorsabban döntötték el. A legenda szerint még Horn rá is írta a Bokros-csomag első - sokkal szigorúbb - piszkozatára, hogy "Egyetértek", szóval nem sok időt töltöttek körülményeskedéssel. Az is szembetűnő, hogy az Alkotmánybíróság bizony elmeszelte a Bokros-csomag egyes pontjait.

Kíváncsi vagyok, hogy abba a horni 2/3-ad  belenyugodott, vagy ők is az ország ellen hozott döntésekről pampogtak?

Az ő eredményük minden idők leggyűlöltebb gazdasági reformja, legbruálisabb forin-leértékelése, és az államadósság négy év alatti, a GDP arányában mért 25%-os (!!!) zuhanása. A gazdasági növekedés az ezerszer megátkozott Horn-ciklus végére stabil 4% körül volt évente, az infláció meg belassult. 1995 év végére az addig iszonyatosan leminősített magyar gazdaság megszerezte a piac bizalmát. A kommunista gazdasági modell azokban az években hullott el véglegesen Magyarországon.

Ebbe a lábnyomba taposott most bele Orbán Viktor. Ez a szerep ismeretlen még neki, mert 1998-ban még egy stabilan növekvő gazdasági helyzetbe ült bele. Most viszont pont ott van. Lényegtelen a nemzeti és a keresztény körítés, azt a gigászi, mindenféle népszerűséget kinyíró manővert akarják megismételni, mint amit az a kommunista tett meg, aki most a kórházban haldoklik. Csak közben nagyon mélyre alázzák magukat, mert lassan az '56-ot leverő karhatalom megalomán gőgjébe fulladnak.

A Fideszben ott van Hornnak a tulajdonképpeni ellentettje, Wittner Mária, aki a forradalom egyik meghurcolt hőseként jelenik meg a Parlamentben. A múlt miatt nyílván joggal kritizálja Hornt. A különbség csak az, hogy míg Horn ki bírt lépni a kommunista funkcionárius szerepéből, addig Wittner még 2011-re is 56-os forradalmár maradt.

Talán ezt így végiggondolva könnyebb megérteni ezt a párbeszédet:



Úgy fogalmazott [Novák Előd], nem véletlen, hogy eltörölték azt a passzust az alkotmányból, amelyik az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló határozat elfogadását az országgyűlési képviselők négyötödének egyetértéséhez kötötte.
Megjegyezte, hogy "ezt még Horn Gyuláék emelték bele az önmaguk  kétharmadának a korlátozására". "Fájó kimondani, de kimondom mindannyiszor, hogy Horn Gyuláék komolyabban vették a nemzeti együttműködést, mint Önök, akik oly sokszor használják ezt a kifejezést" - jelentette ki Novák Előd.

A fideszes Wittner Mária kétperces reagálásában:
"Köszönöm szépen Önnek, hogy Horn Gyulát a nemzet nagy királyának kiáltotta ki. Ha nem tudná, Horn Gyula hóhér volt. Hóhér volt a javából" - jelentette ki a képviselő. Wittner Mária úgy folytatta: "és most pontosan a miniszterelnökünknek a jóvoltából, az Önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni"

 

Valószínűleg ugyanilyen szenvtelen cinizmussal beszéltek a kommunisták a siralomházban sínylődő 56-osok életéről is. És sajnos az a helyzet, hogy Wittner válasza pontosan az a személyeskedő, láthatóan szövegértési problémákkal küszködő butaság, amit igazából egy kommunistától várnánk el. Azt nem tudom, hogy a keresztényi érzelmek és erkölcs emlegetésével manipuláló párt mégis hogy engedheti meg, hogy akár egy képviselője is ilyen szégyenletes módon beszéljen egy haldokló emberről?

A történelem kegyetlen iróniája, hogy a forradalmár nem jut túl néhány bizottsági tagságon, meg a parlamenti trollkodáson, míg a pufajkás miniszterelnök lesz, és szétveri a kommunista gazdasági berendezkedést. A rendszerváltás utáni Magyarország több hasznát vette a hóhérnak, mint az áldozatnak.

Ha tényleg Isten uralja a történelmet, ahogy az a bizonyos dokumentum állítja, akkor fergeteges humorérzéke lehet, csak pont mi nem értjük.

Az is hatalmas "poén", hogy amit Hornék megszereztek, azt pont a két másik ex-kommunista, Medgyessy és Gyurcsány szórta el.

Horn Gyula még nem halt meg. De meg fog. Bizonyára sokan úgy gondolják, hogy megérdemli a több évig tartó haldoklást, igaz, közben elfelejtik, hogy mindannyiunkra elég nagy eséllyel hasonlóan kellemetlen vég vár, akár kommunisták voltunk, akár nem. Morálisan van bőven kivetnivaló ebben az emberben. Akár az, hogy kommunista volt, vagy az, hogy talán gyilkolt is a forradalom alatt, vagy az, hogy köpönyegforgató.

De amit az asztalra letett egyetlen ciklusa alatt Bokrossal és Surányival, amellett Orbán Viktor eltörpül.

Hatalmas szégyen lesz, ha kedvezőbb helyzetből ők képtelenek lesznek ezt megismételni. Nehéz lesz a Fidesznek, ha véletlenül kiderül, hogy kevesebbek a lenézett, morálisan posványnak tartott ellenségüknél.

Ők persze most tovább tervezgetnek - az idő meg fogy - Horn Gyula  közben meg valószínűleg meg fog halni. Wittnerből kinézem, hogy még örülni is fog neki. Valószínűleg a halottba még bele is rúg egyet egy szaftos felszólalás keretében. Miért ne tenné, ha a haldokló rúgdosása nem volt gáz neki.

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy Orbán valaha észrevette-e ezt a különös azonosságot '94 és 2010 között?

És vajon ott lesz majd a temetésen?

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr532890999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - TROLLOK 2011.05.10. 10:23:49

CSOPORTKÉPEKA csábító új webes technológiák a közös gondolkodás korábban ismeretlen formáit teremtették meg. Pontosabban ezek lehetőségét. Az internetes kommunikáció ismert és gyakori jelensége ugyanis, hogy egy hozzászólás lángra lobbantja az indulato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása