Előzmény: Szájtépő - Harry Potter és a piacgazdaság

"Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség ... mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni ... hitelre, olcsó hitelre van szüksége, következésképpen mi úgy gondoljuk, hogy a kérdés racionális megközelítése a kamatcsökkentés lenne, és nem a kamatemelés"
- A Vezér Intelmei, 2010.12.10, Riga

"aki Magyarországon árakról, bérekről dönt, jobb, ha tudja, az MNB elkötelezett az inflációs cél elérésében, és mindent elkövet azért, hogy a várakozások ne ragadjanak be efeletti szinten."
- Simor András, 2011. 01.24.

A magyar jegybank a héten 5,75%-ról 6%-ra növelte az alapkamatot. (Forrás: portfolio.hu) A döntés a vártnál magasabb év végi inflációnak köszönhető. Hiába erősödött igen szépen a forint az utóbbi hetekben, a 210 forint körüli svájci frank még mindig gyenge forintot jelent, erre reagálva emelt kamatot a nemzeti bank.

A dolog pikantériáját még az adja, hogy ez az utolsó előtti alkalom, hogy a jegybank a kamatról való döntést ebben a formációban hajtja végre, március elsejétől ugyanis lejár a monetáris tanács négy tagjának a mandátuma. A Parlament előtt meg már ott a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a tanácsot feltölthessék kormányközeli személyekkel.

A problémát az jelenti, hogy ahogy azt korábban is kifejtettem, hogy Orbán Viktor, és a gang a gazdaságot afféle Harry Potter jellegű tevékenységként képzeli el, ahol elég csak akarni valamit, és az varázsütésre megtörténik. A fenti, általam már egyszer idézett Orbán beszólás bizony arra enged következtetni, hogy Vezérünk egyáltalán nem érti, hogy mégis mi a következménye a jegybanki alapkamat felfelé, vagy lefelé mozdításának.

Ahogy már egyszer szintén kifejtettem, a jegybanki alapkamat lefelé mozdítása mindenképpen eredményez valamilyen szintű inflációt. A felfelé mozdításnak pedig forintot erősítő hatása van. Érthető tehát, hogy miért emelik az alapkamatot a tavalyi negyedév óta, hiszen tudjuk, hogy mind a svájci frank erősödése, mind egy átlagos Kósa-féle hazudozás beszéd a Görögországéhoz hasonló gazdasági állapotokról milyen árfolyamváltozást eredményezett.

Arról nem is beszélve, hogy több ezer millárd forint államosítása még nem tudni, hogy forint erősödéssel, vagy gyengüléssel fog-e járni, hisz a piac reakciója ilyen méretű értékpapírmozgásra eléggé kiszámíthatatlan.

Azt már tudjuk, hogy mit jelent a forint árfolyamának szempontjából az, ha valaki összekeveri a Parlamentet Roxforttal. Arról viszont fogalmunk sincs, hogy mi fog történni, ha a piacot valamiféle mágiával irányítani próbáló emberek többséget szereznek a monetáris tanácsban, ergo, olyan emberek kapnak a magyar fizetőeszköz felett szavazati jogot, akiknek a döntését nem biztos, hogy a piac motiválja, hanem a Vezér, akiről tudjuk, hogy gazdaságilag irreális álmokat dédelget az alacsony kamatokról.

Egy nagyon jó módja lenne a kamatcsökkentésnek: a februári reformok. Ha végre tényleg bejelentenének egy komolyabb, száz milliós léptékű költséglefaragást, az megdobhatná a forintot annyira, hogy újra vissza lehessen fordulni a kamatcsökkentés felé. Ehhez azomban az elkövetkező években is felelős, és kiszámítható gazdaságpolitika szükséges. Ha a jegybank döntéshozói politikailag motiváltakká válnak, és az alapkamatot nem a piaci realitásokhoz, hanem esetleg a kormány álláspontjához igazítják, na az szinte biztosan nem fog egy felelős gazdaságpolitikával társulni.

Persze, a Vezér, mint mindig, most is megígérte, hogy ezzel az újonnan szerzett többséggel nem fogják irányításuk alá vonni a tanácsot, mert nem az a céjuk vele. Csak könyörgöm, ha nem az, akkor mégis mi? Ha a kormány nem akar irányítási pozíciót szerezni ott, akkor miért akarják telerakni szervilis pártkatonákkal?

Meg, ha már itt tartunk, ugyan mikor lehetett Orbán Viktor ígéretét készpénznek venni? Miért kéne elhinnünk, hogy az a politikai erő, amely a jelenlegi Magyarország minden kormánytól független ága felett igyekszik nagyobb hatalmat gyakorolni, az majd pont a jegybankot fogja ebből a sorból kihagyni?

Csak akkor fog a Fidesz 2014-ben is nyerni, ha végre rádöbben, hogy a gazdaság törvényszerűségei politikailag színvakok, 2/3-ados parlamenti többségtől még nem fog a gazdaság Orbán Viktor elképzelései szerint reagálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr992610309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberalisszimusz 2011.01.25. 09:06:45

"Ha végre tényleg bejelentenének egy komolyabb, száz milliós léptékű költséglefaragást"

Gondolom itt száz milliárdost akartál írni.
De ha nincs előtte, hogy több, akkor inkább az ezer milliárdos a megfelelő, szerintem.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.25. 11:36:46

@Liberalisszimusz:
A kurva életbe... esküszöm, vagy ezer hibát vétettem ebben a bejegyzésben, vagy egy óra volt, mire mindet kijavítottam, de egy ilyen egyértelműt ne vegyek észre! Köszönöm szépen, azonnal javítom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.25. 12:29:33

Remélhetőleg nem a vágyvezérelt gondolkodás beszél belőlem, de meg vagyok róla győződve, hogy a Fidesz gazdpolitikusai nem olyan hülyék, mint amilyennek mutatják magukat...

Más kérdés, hogy megszokták, hogy mindenkit hülyének néznek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.25. 19:42:04

@TaTa86.: Igazából titkon, kissé szégyenkezve, de én is dédelgetem ennek a reménynek a szolid lángját. Nagyon, nagyon reménykedek benne, hogy ha tényleg sikerül a jegybankot megszerezniük, fognak tanúsítani némi önmérsékletet.

Belegondolni nem merek, hogy milyen lenne, ha a legdurvább infláció közepén egyszercsak elkezdenek komolyabban kamatot csökkenteni...
süti beállítások módosítása