Megcsúszni az Alpokon

2010.12.16. 15:02

A Tárki és a Medián szerint jelentősen csökkent a kormány támogatottsága az utóbbi egy hónapban.

Ezt persze láthatjuk magunk is, az emberek nyílván nem szórakozásból járnak tűntetni, az internet sem véletlenül hangos a nyugdíjpénztárak körüli egyre pofátlanabb hazudozástól, és a Moody's sem keménykedésből minősíti le az országot, hanem mert az a dolguk. A kormány hülyeségei ép ésszel egyre nehezebben indokolhatóak, hiába megy a Viktor Londonba ígérni hetet-havat, halkany motyogva beismerni, hogy bizony nincs euró még egy jó darabig.

Hátra van azonban még egy olyan komoly dolog, amellyel - szerintem - nem számoltak eddig a Fidesz taktikusai. Ez pedig az, hogy van az országban egy tömeg, amely nagyon szeretné, ha az ország gazdasága az ő érdekeik szerint módosulna.

Ezek pedig a devizahitelesek. És valószínűleg ők fogják ezt a kormányt a legjobban meggyűlölni. Miért is? Elmagyarázom.

<<<<FIGYELEM, GAZDASÁGI JELLEGŰ FEJTEGETÉS KÖVETKEZIK! AKI INKÁBB MARXBAN, VAGY A VIKTORBAN HISZ, NEM A REÁLGAZDASÁGBAN, ANNAK JAVALSOM A MUNKASPART.HU ILL. FIDESZ.HU OLDALAKAT A TOVÁBBOLVASÁS HELYETT, KÖSZÖNÖM>>>>

Orbán Viktor a következő kijeletést tette nemrég Rigában:

"Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség ... mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni ... hitelre, olcsó hitelre van szüksége, következésképpen mi úgy gondoljuk, hogy a kérdés racionális megközelítése a kamatcsökkentés lenne, és nem a kamatemelés"

Ezzel arra reagált, hogy az MNB megemelte a jegybanki alapkamatot 25 bázisponttal, azaz 5,5%-ra. Ez ugyan növeli a bankbetétek kamatait, de ugyanakkor a forint alapú hitelekét is. Orbán nem véletlenül akar alacsony kamatot - ugyanis olcsóbb forinthitelt szeretne a gazdaságnak. Csakhogy:

- Ez a kijelentés: "Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség" egy félelmetes mértékű ökörség. Ha emelkedik az alapkamat, az erősíti a devizát, mivel a növekvő kamat csökkenti a hitelfelvételi kedvet, viszont növeli a befektetési kedvet, és vonzza külföldit, hogy rakjon félre egy kis pénzt forintban. Hiszen, egy németnek, aki az eurójára kap 1-3% kamatot, vonzó lehet a forint, amire 6-7% kamatot is kaphat egy magyar bankban.

Viszont!

Ha csökken az alapkamat, akkor értéktelenedik a forint is, mivel az emberek több hitelt vesznek fel, több pénz kerül a gazdaságba, ezáltal az értéke is csökken. A külfödinek is kevésbé éri meg a csökkenő értékű forint 5%-os kamatával kockáztatnia, mint a növekvő értékű forint 7%-os kamatával, tehát inkább visszaváltja a pénzét euróra (vagy akármire).

Továbbá!

A helyzetet még rontja, hogy ha a miniszterelnök és gangje folyamatosan a pénztárak államosítása, azaz a kötvénypiac kinyírása mellett ágálnak, amivel tulajdonképpen egyenesen könyörögnek a forintnak, hogy gyengüljön.

Ezek mellett a tényezők mellett, ha most elkezdené a jegybank csökkenteni az alapkamatot, akkor valószínűleg a 90-es évek óta nem látott inflációval kéne szembenéznünk a mostani 3-4%-os inflációs sztenderd helyett. Ez pedig a svájci frankban eladósodottaknak nem jó. Márpedig a kormány, ha sikerül keményebben kontrollálnia a jegybankot, akkor erőltetni fogják a kamatcsökkentés.

Ez az alpesi valuta mindennél nagyobb hűséggel mutatja az állampolgárnak, ha esetleg a kormány éppen elcseszi a dolgokat. Nem más ez a pénznem, mint a közgazdaság realitásainak a közemeber által is érthető mércéje. Ha a közgázban közismerten penge svájciakhoz képest ilyen szarult teljesít a fizetőeszközünk, akkor itt valami nagyon-nagy gáz van.

A kormánynak nagyon nem fog tetszeni, amikor több, mint egy millió frankhiteles rádöbben erre.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr822519733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2010.12.16. 18:27:36

remélem sosem hagyod abba az írást mert jól csinálod!

de mi lesz ezzel a patkányfészekkel itt? sokan fognak még csődbe menni mire a döntő többség átlátja a helyzetet
egyáltalán eljön majd az az idő?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.20. 02:45:35

@nuphar: Nem, nem tervezem abbahagyni az írást a közeljövőben, nagyon köszönöm a dicséretet, sokat javít az írási kedvemen...

Sajnos a a döntő többség még utólag sem fogja átlátni a helyzetet, és nem fogja látni saját csődbemenetelének okát sem.
süti beállítások módosítása