Szellemi hátrány

2011.01.12. 03:38

"Amit ma gazdasági válságnak neveznek, az valójában a világgazdaság eddigi rendjének bukása, az eddigi rossz gyakorlat árának megfizetése, amelyben a pénzügyi spekuláció értéke jóval megelőzte a tényleges teljesítmény, a munka értékét. A változás kísérőjelenségei annál kevésbé ráztak meg egy országot, minél kevésbé a spekuláció és minél inkább a munka adta gazdasága alapjait – állapítja meg a magyar kormányfő."
- Orbán Viktor

Az ebben a csodás idézetben található mély gondolatokról fog szólni a mostani bejegyzés. Ugyanis itt tetten lehet érni egy nagyon jellemzően magyar gondolkodásmódot, amelyet gyakran látok kommentekben visszaköszönni.

Nevezetesen a "spekuláció", ami ugye nem "munka", illetve a világszerte tömegével élnek a pénzügyekben dolgozó "léhűtők", akik "semmi munkát nem végeznek", és persze ebben mindenkit jelent, akinek a munkája olyan, hogy az egyszeri, pénzügyi téren műveletlen segédmunkásnak lövése sincs, hogy mégis mivel telhet egy ilyen illető munkanapja. Széles tehát a skála, a banki szakemberektől a Moody's kockázatelemzőin át a biztosítók kárvizsgálói is ide tartozhatnak.

A magyar lakosság egy tekintélyes része meg van győződve arról, hogy ezek az emberek igazából kibaszottul nem dolgoznak semmit, és csak nézelődésre, meg az öltöny viselésére kapják a minimálbér sokszorosát. Főleg most, hogy a gazdaságilag műveletlen ember azt gondolja, hogy véget ért a nagy kapitalista gazdasági rendszer, na most pláne teljesen feleslegesek, és szégyelljék magukat, hogy a semmiből élnek, miközben a jómunkásember nagyon fontos munkát végez a csavargyárban.

Ez egy tipikusan olyan butaság, amit a kommunizmus vert bele a magyar társadalomba, és úgy néz ki, hogy generációkon átivelve kísérti a közbeszédet. Ez a fajta, tudatlanságból táplált lenézés a pénzpiaccal szemben sajnos olyan erős, és annyira elfogadott, hogy már a miniszterelnök is ezt a fent idézett hülyeséget engedte meg magának még tavaly Varsóban.

Van valami enyhén szánalomraméltó abban, amikor a jómunkásember a kisüstije felett, a betonszofijába mélyen beleszívva tart egy lenézéstől fröcsögő kiselőadást a "fináncok" feleslegességéről, és a saját létezésének, illetve a bárki által elvégezhető munka többrevalóságáról. Kár, hogy a ploretáröntudatból nem lehet kenyeret venni a boltban,  és nem épül ki belőle egy rendes hitelezési- vagy biztosítási rendszer. Arról nem is beszélve, hogyha a pénzrendszer felesleges léhűtői eltűnnének egyik napról a másikra, akkor a jómunkásember minimálbéres fizetésének értéke valószínűleg egy zacskó szotyiéra csökkenne.

Természetesen, azért is a "léhűtők" lennének a hibásak.

Ilyen nehéz gazdasági helyzetben sajnos pedig egyre szaporodnak az ilyen érvelések az országban. Márpedig ez olyan mentalitásbeli hátrány, mintha modern gyógyszerek helyett imával, és vezeklőöv viselésével próbálnánk megszabadulni egy áttétes ráktól. Egyszerűen meg kell érteni, hogy a pénzpiac "léhűtői" ellen dolgozni az nem kevesebb, mint saját magunk alatt a fát vágni. Persze, nyilván egyszerűbb köpködni a Moody's-ra ha a kedvenc kormányunk uralma alatt mer a munkáját végezve leminősíteni, meg mindenféle légbőlkapott meséket a gazdaságról, spekulációkról, a bankrendszerről, meg a munkavégzés különböző formáinak értékéről, viszont az ilyen tájékozatlanság egyszerűen csak messzebb sodor minket egy működőképes gazdaságtól, és egy pénzügyileg önmagáról gondoskodni képes lakosságról.

További bődületes ostobaság, amit sajnos a válság szabadított ránk, az ugye a világgazdaság összeomlásának, és a pénzrendszer megszünésének mániákus víziói. Ezeknek az alaptalanságát felesleges részletezni, inkább iderakom az olvasó kedvéért azokat a forrásokat, ahol a legtöbb ilyen maszlagot össze lehet szedni. Nagyon fontos, hogy felismerjük az ilyen jellegű bullshitet, mivel a gyakran hangzanak nagyon meggyőzőnek.

Zeitgeist, Zeitgeist Addentum - Az emberi történelem egyik legmanipulatívabb, legférgebb filmje, aki nagyon szeretné látni, hogy hogyan lehet hangzatok hazudozással az emberek fejét teletömni, annak mindenképpen kötelező darab, egyébként pofátlan hülyének nézés, az utolsó képkockáig.

Wmiki blogján egy nagyon okos bejegyzés. Itt arról szól a fejtegetés, hogy mivel a maják megjósólták, hogy 2012-ben véget ér ez a világ, ezért akkorra tehető majd a gazdaság teljes összeomlása is. Az első betűtől az utolsóig hülyeség, de jó képet ad arról a sekélyes és buta érvrendszerről, amelyet a tájékozatlan ember magának próbál bemagyarázni. Kommenteléssel óvatosan, Wmiki a 'net legnagyobb, és legbutább trollja, és mint ilyen, nagyon sértődős, kitilt, ha olyat mondasz, ami neki nem tetszik. Tapasztalatból beszélek... *aljas mosoly*

Olajcsúcs blog, úgy ahogy van. Igazából már csak az agyament összeesküvés-elméletek miatt is érdemes beleolvasni, komolyan, néha egy-két mondaton egyszercsak felröhögsz, annyira nemnormális az egész. Itt egyébként van minden, kitalált történelemtől kezdve a közelgő gazdasági összeomláson át a rohadt zsidók minden, szóval gatyát felkötni!

Dr. Drábik János fejtegetései egy blogon. Itt már azért némi alap pénzügyi és gazdasági ismeret ajánlott, de ha az megvan, akkor ismét óriási félkommunista hőzöngést olvashatunk. Erős idegzet több, mint szükséges.

Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr292577961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.01.12. 05:18:13

de olyan linkeket is tudnál adni ami az igazat mondja el? (vagy legalább közel áll hozzá) mert arra is kíváncsi a balga olvasó :o)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 10:33:49

@nuphar: Fogós kérdés, igazából olyan linket nem tudnék adni, ahol a jelenkor gazdasági problémáiról egy teljesen és 100%-osan igaz érvelést olvashatunk, mert ilyen nincs. A gazdaságnak ugyan a törvényszerűségei egységesek - egy kommunista gazdaságnak és egy kapitalista gazdaságnak ugyanazok a működési szabályai, csak a kommunisták ezt nem veszik figyelembe - viszont a nézetek váltakoznak, egy problémát több irányból is meg lehet közelíteni.

Én inkább azt tudom javasolni mindenkinek, hogy kezdje el művelni magát az interneten, vagy szaladjon be a könyvtárba egy mikro- illetve egy makroökonómia könyvért. Tovább, ugyan a wikipédia nem a világ legmegbízhatóbb forrása, de van két nagyon jó szócikk, amit nyugodt szívvel bírok linkelni:

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz

Ez magáról a pénzről szól, és bár szerintem egy-két dolog kicsit pontatlan benne, a szócikk nagy része véleményem szerint tankönyvbe való. Nagyon jó továbbá, hogy egy kattintással itt megnézhetünk olyan szócikkeket, mint például kamatláb, vagy infláció, és még egyéb rengeteg alapfogalmat. Szóval, ha érteni akarjuk, hogy miről is szól a gazdaság rovat, akkor itt érdemes elkezdeni.

A másik, amit még tudnék ajánlani:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zponti_bank

Ez a jegybankról szól, nagyon alap információkat tartalmaz, és szerintem mindenképpen olvasásra ajánlott, mert nagyon sok ember nem érti, hogy mi a különbség egy jegybank és egy kereskedelmi bank között, és hogy miért hülye a Viktor, hogy nekiszaladt a Nemzeti Banknak.

Ha már kiműveltük magunkat valamennyire, akkor mindenkinek javaslom a portfolio.hu-t, az egy igen elfogulatlan, nagyon profi gazdasági portál.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.01.12. 17:34:48

ok, köszönöm a linkeket!
persze én is gondoltam, hogy nincs az igazságot teljsen felvázoló link/film/könyv de alapvetően ebben az országban ténylegesenen az a legnagyobb probléma, hogy az emberek a kereskedelmi vagy épp állami rádió/tévé csatonákon keresztül (gondoloják, hogy) tájékozódnak
és ha már nem értik (mivel félre vannak vezetve) így nem is lázadnak az egész ellen

mert azt azért valljuk be, hogy azt azért erősen lehet érzékelni (egyre inkább), hogy valami nagyon nem stimmel ezzel az egész gazdasági helyzettel, ezeknek az alapjaival és úgy általában az életünkkel

anno nemigen kellett ilyenekkel foglalkozni az egyszeri embernek, de mára már ha ne érted mi miért van akkor úgy átcsesznek, hogy csak pislogsz
már csak ebből kifolyólag sem normális ahogy élünk

Hundoc 2011.01.14. 02:36:59

"2. el kell törölni a pénzt"
Nah, itt kész voltam. XD
Legközelebb viszek majd egy tyúkot a kocsmába, hátha beváltják egy sörre. :D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.14. 07:58:05

@Hundoc: Ugye, wmiki üt. Láthatsz még durvább dolgokat is a blogján. Pl.: az ember szerinte növényevő. Nem mindenevő, hanem kizárólag növényevő...

Nagyon büntet.XD

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.01.14. 08:52:19

Köszönöm a reklámot!

Stark, meg fogsz lepődni, de amit OV-ól idézel az elején, olyanokat mostanában régi támogatója, Soros is mondogat. Ja, hogy nem ért a pénzügyekhez?
Lehet röhögni az összeesküvéselméleteimen, csak cáfolni nehezebb. Az én "kitalált történelmem" nem ezer évvel ezelőtt betoldott 300 év, vagy hasonló, hanem jelenünk és közelmúltunk. Van egy valódi történelem, meg egy közfogyasztásra szánt PR-verzió. Pl. az utóbbi szerint azért vonultunk be Irakba, hogy elvigyük a demokrácia fényét az ottani népnek. Szerinted is?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.14. 15:54:38

@ArmaGeddon Bácsi:
Na, Soros gazdaságpolitikai nézetei azért ennél egy pár fokkal összetettebbek, szerintem egy külön könyvet is lehetne írni az egészről. Soros maga egyébként tipikusan az a spekuláns, aki a személyes haszonért alkalmanként szándékosan szembemegy a közgazdaság törvényszerűségével, és nem egyszer okozott már komoly gazdasági kríziseket. Ő a két lábon járó példa arra, hogy milyen veszélyes egy ember, akinek van pénze, hatalma, és köp a gazdasági törvényszerűségekre.

'95-ben Thaiföldön, vagy Szingapúrban asszem annyira bedöntött egy gazdaságot, hogy valamelyik ország fizetőeszköz be is szart tőle.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.14. 16:06:33

@ArmaGeddon Bácsi: És a poén az, hogy agresszív spekulációi mellett Soros az, aki már pályafutása kezdetektől fogva a "mixed economy" híve, égy úgy tartja, hogy a kormánynak korlátozni kéne az önérdeket a gazdaságban. Kissé tudathasadásos gazdasági nézőpont. Mondjuk úgy, hogy ha az lenne a kérdésem, hogy hogyan legyek gyorsan gazdag, akkor Sorost kérdezném elsőnek, ha az, hogy hogyan lehet egy gazdaságot helyrerántani, akkor utolsónak.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.14. 16:43:05

@ArmaGeddon Bácsi: Hopp igen, most gyorsan utánanéztem, '97-ben az egész délkelet-ázsiai régió gazdasági roppanásáért Soros állítólag nagy részben felelős volt a kissé kalandor rövidtávú ingatlanbefektetéseivel, aminek eredményeképpen a thaiföldi fizetőeszköz durván elértéktelenedett, és Malajziában majdnem betiltották a valutakeresekdelmet.

Egyébként tovább véve a többi témát: én személyesen még soha egy emberrel sem találkoztam, aki az hitte volna, hogy Irakba a demokráciát vittük volna. Ilyen embereket csak a tévében láttam, és ők is kissé délies akcentussal beszélik az angolt. Mindenki más egy bizonyos "olaj" nevű nyersanyagot emlegetett, mint a háború kiváltó okát.

Szerintem még mellesleg benne volt, Irán "körülzárása" is, hogy az ottani rezsim érezze kényelmetlenül magát, hogy NATO csapatok nyüzsiznek Afganisztánban és Irakban is.

Kár, hogy szánalmasan szarul sikerült.

Már elnézést, de szerintem csak te nem látod az elméleteid cáfolatát, valójában azért kövér ellentmondásokat tudsz produkálni, hadd utaljak vissza arra a fejtegetésedre, amelynek az volt a lényege, hogy OV pénzt halmoz fel (MNYP államosítás), és úgy készül a pénzrendszer megszűnésére.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.14. 17:00:05

Mellesleg, visszatérve a Soros témára, ő már a '80-as években is fejtegetett egy hitelválságot, illetve a kapitalista gazdaságok krízisét, ami aztán sehogy se akart bekövetkezni, egészen mostanáig. Magának a kapitalizmus bukásának a kérdésében már óvatosan fogalmaz, inkább valami kevésbé haszonközpontú, szociálisan érzékenyebb kapitalizmus képe rajzolódik ki a szavaiból - ami nem feltétlen hátrány. Nem véletlenül, hisz nagy baloldali az öreg.

Az ő nézetei annyira egyediek, hogy szerintem 20-30 év múlva már lesz egyfajta Soros-filozófia a gazdaságban, amelyik az ő elmélkedésein fog alapulni. Nyilván azok használhatóbbik részén.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.01.17. 15:00:03

@stark:

Nincs ellentmondás, a lengyelek is kiéheztetik a kötelező manyupokat, csak Tusk nem merte tökösen egy az egyben beszüntetni az átutalást, mint OV. A pénzügyi bedőlés tönkre fogja tenni a manyupokat ott is, ahol az állam békénhagyja őket. Átmenetileg azonban a TB_be visszairányított pénz még nagyon is használható. Nincs itt ellentmondás.

Soros tudja, milyen káros a spekuláció, a kasszafúrók is tudták, milyen káros a tevékenységük a társadalomra nézve. És nyugdíjban követelték, hogy az ő kasszájukat védjék meg a betörőktől...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.17. 18:05:22

@ArmaGeddon Bácsi:
Igen, csak az a baj, hogy itt a kasszákat betörőktől úgy védjük, hogy rábízzuk olyan emberekre, akikhez képest a betörők gáláns lovagok.

De, továbbra is ott az ellentmondás, mert - mint ahogy már említettem - ha a pénzpiac teljes összeomlására készülne OV, akkor nem (illetve nem csak) a pénzt, a hamarosan elértéktelenedő erőforrást halmozná fel, hanem földeket és és nyersanyaglelőhelyeket államosítana be, hogy a feltételezett Nagy Összeomlás idején az állam rendelkezzen ezek felett.

Végülis nem ellentmondás, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a kormány tagjai tökhülyék, és direkt azzal pakolják tele magukat, ami úgyis meg fog szűnni.

A lengyel kormány lépése más, ők nagyon jól tudják és értik, hogy miért hasznos a gazdaságnak a magánnyugdíjpénztárak rendszere, és átmenetileg lecsökkentik a befizetéseket 5%-al, hogy ne kerüljön az államadósság az alkotmányosan meghatározott 55% adósságszint fölé. Ezt az 5%-os levonást később 3,8-ra fogják csökkenteni.

Ezt azért teszik, mert az Unió nem fogadja el kiadásként az MNYP-kbe utalt pénzeket, így muszáj volt csökkenteniük a kifizetést, hogy tartani tudják a hiánycélt. A lengyel kormány minden valószínűség szerint hagyta volna az egészet úgy ahogy van, ám az EU nem túl empatikus követelményei erre a lépésre kényszerített őket.

Sajnos a nyugdíjak beállamosítása meg fogja roppantani a magyar gazdaságot, és áttételesen külföldi kézre fogja játszani a magyar cégek részvényeit, csak sajnos a jelenlegi kormány ezzel még nem szembesült.

Előre látom, hogy OV ezért is az MSZP által a háttérből irányított galád MNYP-ket fogja hibáztatni.
süti beállítások módosítása