A kommentelők sötét világa

2011.07.31. 13:53

Forrás: e-MaSa

A médiahatóság újra felemelte hangját, ezúttal a Népszava egy cikkjében megjelent kegyelet és becsületsértő kommentek miatt. Kiderült azonban, hogy a szitu nem ilyen egyszerű. A biztos - Bodonovich Jenő - szerint ugyanis az internetes hozzászólások általában olyan trágárak és minősíthetetlenek, és ez már társadalmi problémát jelent.

Ezen nagyon jót mosolyogtam. Bodonovich kicsit olyan, mint a tanító néni, aki elvörösödve felháborodik, ha meghall egy 17 éves diákot csúnyán beszélni, és ki oktatja, hogy így nem szabad. Mintha nem tudná, hogy az iskola falain kívüli magyar köznyelv kifejezetten szívesen használ "csúnya szavakat". Valószínűleg Bodonovich sem tudja, hogy a magyar emberek így beszélnek a politikusaikról a köznyelvben, ezért az így is jelenik meg egy kommentboxban.

Nagyon sajnáljuk, ez egy ilyen ország, itt az emberek ilyen szavakat használnak, ilyen sértő hangnemet is megüthetnek.

És persze ezzel a blog- és újságírók is tisztában vannak. Nem kevés helyen szűrik a hozzászólásokat, máshol le is tiltják egyes felhasználókat. Ezen a blogon is van ilyen, a "palostrend" nevű szarrágó itt nem is kommentelhet, amióta elárasztotta itt a hülyeségeivel a postokat. Wmiki, a blog.hu kedvenc házitrollja, valszeg több tucat blogon lehet kitiltva. Így megy ez az internet háza táján. Van itt saját moderáció.

Az itt a fontos kérdés, hogy a médiahatóság el fog-e jutni addig a pontig, hogy megmondja, hogy kinek a felelőssége a csúnyán beszélők kitiltása, vagy lemoderálása? Egyáltalán, miért érzik úgy, hogy ez a fajta jelenség probléma. Gyakran egy ember visszataszító kommentjei azok, amelyek jelzik, hogy miért nem szabad közel sodródni a közösséghez, ahová az egyén tartozik. Éppúgy, ahogy az élő beszédben, értékeljük az információt, és levonunk egy bizonyos következtetést. Arról nem is beszélve, hogy a trágárság még nem jelenti azt, hogy nincs igaza az illetőnek, vagy hogy nem mond valami lényegeset. Kurt Vonnegut is hihetlen trágár hangnemben bírt írni a könyveiben, faszverésről és szarásról beszélve, mégis két tetszőlegesen kitépett oldal egy Vonnegut könyből véleményem szerint többet ér, mint Jókai teljes életműve.

Ha a hatóság hozzá akar nyúlni ahhoz a joghoz, hogy mi, blog- és újságírók dönthessük el azt, hogy ki mit mondhat a saját felületünkön, illetve ki nem beszélhet, akkor bizony aláírják, és el is ismerik az összes antidemokratikussággal kapcsolatos feltételezést irányukba. Nagyon jó, hogy nem csak a Smitt elleni csúnyaságokat akarják megtorolni, hanem en block az interneten uralkodó gonoszkodással kapcsolatban akarnak valamit tenni, hisz - ahogy Bodonovich is elismerte - "a hozzászólók hangnemével kapcsolatos problémák függetlenek a megszólaló politikai szimpátiájától".



Csak éppen nem tudjuk, hogy ez a vizsgálat az internetes kommentelés minőségével kapcsolatban hova fog vezetni. Egyenlőre csak vizsgálat folyik, nem beszél kereszténydemokrata képviselő a kommentelés erkölcstelenségéről a Parlamentben. De nem árt vigyázni, hisz tudjuk, hogy a nyugdíjállamosítás is néhány rossz megjegyzéssel kezdődött a nyugdíjpénztárak irányába...

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr13114227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.07.31. 16:43:53

lassan nem lehet kommentelni a neten, ez szánalmas...
egyedül itt mondhatja el mindenki az igazi véleményét
ha valakit nem szeretnek az emberek az a való életben sem szeretik

ha azt hiszik külföldön ez diszkrétebben megy nagyon tévednek
legfeljebb nem szidják anyázva a politikusokat, és a közszereplőket, de a sanyargatók és a hülyék ott is megkapják ami jár

amúgy évek óta ez megy, pont mosz szúrja a szemét egy okoskának? röhejes...
trollok meg a való életben is vannak, nem csak a neten, inteligensebb fórumokon ők is helyre vannak rakva

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.01. 12:43:15

Abszolút nem értek egyet. Ez tipikusan a szabadosság agresszív védelme, aminek semmi köze a szabadsághoz.

A szavaknak igenis ereje van, és igenis küzdeni kell mind a trágárság, mind a nyelvi igénytelenség, ahogyan az összes emberi gyarlóság ellen.

A 17 éves hülyetinire igenis rá kell szólni, vagy pofán kell vágni, ha nem tudja hol a helye. Neki is jobb így, úgyis csak lázadni akar, ahhoz pedig hatalom kell. Hát milyen jogon vesszük el az élményt tőle?

Egyébként ezzel a szabályozósdival két baj van: nem átgondolt, koraszülött. Várni kell még tíz évet, és egy működő modellt átvenni.

(Btw: Én három blogról kaptam permbant, egyről meg ideiglenest. :) Wmiki elbújhat!)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.08.20. 22:42:07

@TaTa86.: Nem, nem kell küzdeni a trágárság és nyelvi igénytelenség ellen, legalábbis általában az interneten nem.

A legnagyobb baj az egésszel, hogy általánosságban beszél a magyar interneten előforduló beszédről. Ezt nem lehet, és nem is kell mindenhol szabályozni. Mint ahogy egy gyárba se mész be illemtanórát és helyes beszédet tanítani a munkásoknak - mert mi a fasznak? - úgy nem járod körbe a 'netet, hogy megmondd az embereknek, hogy hogyan szabad és nem szabad beszélni, hacsak nem te vagy a helyszínen a moderátor.

Nincs szükség további szabályozásra, mivel megvan a jelenlegi szabályozás: a moderációs elvek, amelyet minden üzemeltető maga dönt el. Persze, ettől még lehetne kötelezni például az online újságokat, hogy igenis irtsák ki a gyökér kommenteket. Politikai blogba például hülyeség már ilyet bevágni, mert ott van egy üzemeltető, illetve van egy réteg, amely fogyasztóként jelen van, és eldönti, hogy mi az, ami neki már csípi a szemét. Mert ugye az a gond még az egésszel, hogy a trágárság viszonylagos... van akinek a bazdmeg is még elmegy, van akinek már a szar is sok.

A másik része a dolognak: az internet tartalma lekérhető tartalom. Akinek nem tetszik a nyelvezet, az nagyon könnyen megoldhatja egy Alt+F4 kombóval, vagy esetleg panaszkodhat az oldal üzemeltetőjénél. Lekérhető tartalmat moderálni elég érdekes hozzáállás, mindenesetre megint más, ha üzletszerűen működő, online médiumról beszélünk. De az interneten en block elfogadhatatlan.

Harmadrészt, maga a trágárság nem feltétlenül köthető a komment hangvételéhez. Egyszerű példa:

"Faszom, ilyen dolgot tenni rettenetes, kurvára szégyellje magát, aki elkövette."

"Ezt az embert családostól ki kéne irtani."

"Bassza meg, ez kemény. Őszinte részvétem a gyászoló családnak!"

Na most a példákban a kettes számú egyetlen csúnya szót sem tartalmazott, morálisan mégis visszatetsző. Az első simán egy kemény vélemény, de mégsem olyan durva, mint a második, pedig van benne trágárság. A harmadik még kifejezetten jóindulatú is. Mégis, ha szimplán trágárság alapján szűrnénk, menne a picsába az elsővel együtt, és lenne olyan képmutató moderátor, aki bizony a középsőt bennhagyná.

Illetve mi van, ha valaki létrehozza a "kurvaanyád" nevű blogot, ahol direkt a trágárság a fő téma, és erre jó nagy betűkkel figyelmeztet mindenhol, hogy nehogy valaki eltévedjen? Egy szabad országban ilyet kell hogy lehessen csinálni, ha valakinek ilyen az igénye... pedig ha általános érvényű törvény van ebben a szituációban, akkor már maga a blog létezése is törvénysértés lenne...

Az a legnagyobb bajom az egésszel, hogy itt megint egy olyan jellegű álszent erkölccsőszködésbe szaladtunk, mint a KDNP Való Világ ellenes kampánya, amiben szépen partner volt a médiahatóság is...
süti beállítások módosítása