Most, hogy szóba került az északi szomszédnál bukdácsoló Pali, nem ártana kicsit körbesétálni a határon túliak itteni szavazójogának a kérdését. A Fidesz álláspontját nagyon jól ismerjük, ha tehetnék, már ma, tálcán kapnák a szavazójogot azok, akik az 1920-as határok másik felén rekedtek. Ez az álláspontjuk már nagyon régóta létezik, pont most nem valószínű, hogy változtatnának rajta.

Azt vegyük viszont egy kicsit figyelembe, hogy a magyar kettős állampolgárság nem ugyanolyan, mint mondjuk egy portugál kettős állampolgársága. Nyugatabbra annak az embernek szokott kettős állampolgársága lenni, aki elhagyja az országot, máshol telepszik le, de szülőhazája állampolgárságát meg szeretné tartani. Az ilyen ember természetesen igényt tart a szavazójogra, mivel ugye rokonai szinte biztosan vannak az anyaországban, továbbá egyszer talán vissza is szeretne térni, és nem mindegy neki, hogy ki irányítja akkor szülőhazáját.

Nálunk ez a helyzet máshogy játszik, történelmi okokból. Európának eme elkúrt szegletében több milliós, őshonos lakosság létezik az országhatáron kívül, akik soha a büdös életben nem voltak magyar állampolgárok, ám mégis magyarok, ugyanakkor a területet ahol élnek, a szülőföldjüknek tartják, hiába nem tartozik az Magyarországhoz. Elsősorban most olyan emberek fognak állampolgárságot szerezni, akiknek talán a nagy- ill. dédszülei lehettek magyar állampolgárok, a családjuk azonban a magyarságukat generációk óta hordozza, az identitásuk része.

Én semmilyen formában nem akarom vitatni senkinek sem a jogát az állampolgársághoz. Ha magyarnak vallja magát, és érhetően beszéli, írja, és olvassa a nyelvet, na meg úgy érzi, hogy szeretne csatlakozni ehhez a nagy és boldog családhoz, akkor by all means, hajrá, szaladjon, és intézze el magának.

De nem akarom, hogy szavazzon, amíg nem él itt. Ugyanis ha a kettős állampolgárság mellé afféle grátisz ajándékként odacsapjuk a szavazójogot is, akkor elméletileg olyan ember is szavazhat a választásokon, aki a büdös életben nem járt még Magyarországon. Hangúlyozom, elméletileg, nem valószínű, hogy pont azok fognak  egymás sarkát taposva tülekedni a papírért, akik a határ innenső oldalát sem látták. Az viszont mindenképpen aggályos, ha olyan emberek szavaznak nálunk, akik, mivel nem az országban élnek, nem kell hogy tartsanak a  voksaik következményeitől. Mert hát a szavazás nem csak egy lehetőség, hanem egy döntés is, a döntés következményeit meg viselni kell. Egy határon túli szavazónál pedig pont ez marad ki, mert még ha egész Európa legnagyobb barmát választják meg, őt akkor sem érinti a legvadabb gazdasági elkúrás sem, mert a másik oldalon van.

Nem, köszönöm, olyan ember szavazzon, akit érint az ügy, az ne legyen elég az, hogy valaki a klánhoz tartozik. Nem a törzsi időkben vagyunk, az állampolgárság és az ahhoz járó kiváltságok kívánják már meg legalább azt, hogy költözzön ide az illető, vagy jelentesse be magát egy magyarországi haverhoz, hogy a látszat meglegyen, vagy szervezzen felkelést, és a szülőföljét csatolja vissza az anyaroszághoz. Ki-ki vérmérséklete szerint. Ha minimum az egyiket hajlandó valaki megtenni ezért a jogért, akkor én személy szerint elhiszem, hogy érdekli annyira a dolog, hogy lelkiismerettel tudjon szavazni. Persze, még jobb lenne, ha itt élne, itt dolgozna, és itt adózna, esetleg ide csinálna gyereket, na de ne legyünk telhetetlenek.

Két gondolatom azért még így pluszban lenne:

Egyrészt, ha mégis totális szavazójogot kapnak a kettős állampolgársággal rendelkezők, akkor előre sajnálom őket a 2014-es, a szavazataikra irányuló, rendkívül ocsmány kampány miatt.

Másrészt, még mindig igen csak irritáló, hogy színmagyar környezetben felnőtt emberekre azt kell írni, hogy "határon túliak".

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr882600331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2011.01.20. 16:40:47

Ez a poszt közel 100%-ban fedi az én álláspontomat/véleményemet.

Sikó kun 2011.01.20. 16:51:27

Nekem van erre egy nagyon (régi) jó megoldásom. Lakosság csere. Az oláhok mennek az oláhokhoz a magyarok meg jönnek a magyarokhoz... Még pár tolvaj ott úgy sem fog feltűnni.

(U.I.: a teljes magyar parlament ide sorolandó!:D)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 17:30:53

Igazából nekem nem pont ez a bajom vele...

Az első bajom, hogy a Fidesz határozottam megmondta, hogy ez nem jár szavazójoggal.
Erre kiderül, hogy cinikusan hazudtak.

Ha itt elvi/morális kérdésről van szó(, márpedig pragmatikusan olyan túl sok mindenen nem változtat), akkor ezzel az egész lényegék qrták el.

A második: a helyzet, hogy még Csonka-Magyarországon sem nagyon dolgoztuk fel a demokráciát. Vagyis hogy megtörténhet olyan, hogy nem szeretett pártunk kap többséget, és ilyenkor aki nem rá szavazott az nem feltétlenül hazaáruló/fasiszta/komcsi. (Itt a fidesz, kdnp, lmp, jobbikra gondolok, aki az emeszpére szavaz az hazaáruló komcsi. :o) )

Na most tessék elképzelni azokat az indulatokat, amik akkor fognak keletkezni, ha esetleg tényleg a HTM szavazatai döntenek el egy választást...

Sajnos ez nem közelebb hozza a magyarokat, hanem egymásnak ugrasztja...

Szóval bármennyire is fáj, csatlakozom a véleményedhez.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.20. 19:03:06

@TaTa86.:

"Na most tessék elképzelni azokat az indulatokat, amik akkor fognak keletkezni, ha esetleg tényleg a HTM szavazatai döntenek el egy választást..."

Pontosan, erre én is gondoltam, de már nem írtam be a bejegyzésbe, mert nem akartam túl bő lére ereszteni. Örülök, hogy másnak is eszébe jutott.

Komolyan, el tudja valaki képzelni, hogy milyen gusztustalan kurvaanyázást okozna, ha mondjuk a Jobbikot nyomná le mondjuk a felvidékiek szavazatai miatt?

Hogy abból milyen hazaáruló tótbérencezés lenne, na az nem civilizált embernek való...

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2011.01.21. 10:06:57

én is egyetértek a poszttal, és az eddigi kommentekkel.

amikor először ezt hallottam, az első kérdésem az volt, hogy "minek?".
aztán persze nem volt nehéz kimatekozni, hogy a HTM szavazatok mennyire és merre billentenék a mérleget. ezt viszont aljasnak találom.

maximum annyit tudnék elképzelni, hogy a határon túliakat is érintő népszavazásnál ők is leadhatnák a voksukat, de ennyi.

a másik, hogy miért most lett égetően fontos, ez az állampolgársági kérdés? ha jól emlékszem, a fidesz az előző kormányzása alatt nem foglalkozott a témával. ha igen, akkor javítsatok ki.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.21. 12:31:20

@stark: A vicces igazából az, hogy szerintem ezzel egyébként effektíve semmivel nem jár jobban a Jobbik és a Fidesz.

A baloldal már 100 éve kísérletezik, azzal, hogy úgy változtatja a szavazásra jogosultságot, hogy ők kerekedjenek felül, de a vége mindig az lesz: ha szarul kormányoznak buknak.
süti beállítások módosítása