Források:
Fidesz.hu
Mszp.hu
Piroslapok.blog.hu

Az előző bejegyzésemben még szót ejtettem a nyugdíjpénztárak államosításának fideszes törekvéséről. Hát ez kiderült, hogy az államosítás így nem igaz. A jelenlegi felállás sokkal érdekesebb, és ilyenkor verheti a fejét a falba a magyar társadalom, hogy alulfejlett a pénzügyi kultúrája. Ezek ugyanis húsbavágó kérdések mindenkinek, aki elmúlt már 18. Mert nem mindegy, hogy 1998 óta van egy működő nyugdíjrendszerünk, vagy 2010 óta.

Ezért hadd gyűjtsek össze néhány kérdést, amit a magyar állampolgárnak kéne feltennie a saját jövendőbeli nyugdíjával kapcsolatban:

Mit is akar csinálni a Fidesz a nyugdíjjal?

Ellentétben azzal, amit én mondtam az előző bejegyzésben, illetve amit az mszp.hu még mindig állít, a Fidesz nem akarja a pénztárakat államosítani. Egyszerűen csak meg akarja szűntetni a kötelező jelleget, és elérhetővé akarja tenni az állami rendszerbe való  teljes visszatérést. Továbbá, hatalmi szóval igényt tart 14 havi nyugdíjpénztári bevételre, afféle "elveszem, mert én vagyok az állam, és ezt megtehetem" alapon. Itt ezen a ponton megköszönöm Orbán Viktornak, hogy megmutatta, hogy milyen az igazi rablószocializmus. Mint 1987-ben született állampolgár, még nem láttam élőben működni.

Érkeztem még továbbá olyan hírek is, hogy a Fidesz olyan állami nyugdíjrendszert tervez, amelyben van előre fixált kamat, és egyéni számlás rendszer. Csakhogy, az egyéni számlás rendszer már 12 éve létezik, úgy hívják, hogy magán-nyugdíjpénztár. Emellé kíván a kormány berakni egy állami nyugdíjat, ami a pénztárak helyett az állam általi egyéni számlavezetést favorizálja.

Hogy is?

Viszont jön a kérdés, hogy hogyan fog ez működni? Ugyanis tudjuk, hogy az összes nyugdíjjárulék, amit mi befizetünk az államnak, az egy hónapon belül kifolyik az állam kezéből, egyszerűen abból fizetik a jelenlegi nyugdíjasokat. Egy petákot nem bír az állam jelenleg félretenni a nyugdíjjárulékokból, nem tisztázott, hogy hogyan kíván egyéni számlavezetést ilyen fiskális körülmények között kialakítani. És ahogy csökken az adófizető állampolgárok, illetve, ahogy nő a nyugdíjasok létszáma, a helyzet úgy lesz nehezebb.

Miért kell a kormánynak az a 14 havi befizetés?

Mert túl nagy a költségvetési hiány, és fel kell tölteni az államkasszát. Ezért a jelenlegi kormány minden követ megmozgat, az nagy áruházláncok és telekommunikációs cégek megsarcolása csak hab a tortáni, még bizony ráteszik a kezüket 14 havi nyugdíjmegtakarításunkra is. Arra hivatkozva, hogy az náluk nagyobb biztonságban van. Ne legyenek illúzióink. Ebből a 14 havi lehúzásból előbb lesz újrafestve a Parlament, minthogy nekünk nyugdíjat biztosítsanak belőle. Egyszerűen be fog folyni a lyukacsos költségvetés valamelyik tátongó nyílásába, és soha nem látjuk többé.

Elvesznek a nyugdíjból, mondván, hogy nehogy máshogy veszítsük el. Ugye nem csak én érzem itt, hogy mennyire hülyének vagyunk nézve?

Miért jobb az állami nyugdíjrendszer a pénztáraknál?

Nem jobb. Pont, hogy rosszabb. A nyugdíjpénztárak 12 éve folyamatosan takarékoskodnak, és leszámítva a 2008-as negatív hozamú évet, végig nyereséggel jöttek ki. A 2009-es átlag hozamok 20% fölött mozogtak. Ezzel szemben az állami nyugdíjrendszer semmiféle nyereséget nem produkál, sőt, csupán adósságfelhalmozó szerepe van, mert egyszerűen már képtelen fizetni a nyugdíjasok tömegét pusztán a járulékokból. Amíg a nyugdíjpénztárak '08-as veszteségein szörnyülködnek a fideszes politikusok, álszent módon ostorozva a pénztárak magas költségeit (4-6%), azt elfelejtik, hogy az általuk jobbnak minősített állami pillér tulajdonképpen 100% fölötti veszteséggel működik minden évben, hiszen az összes rohadt fillért elköltik. Maradéktalanul. És ilyen háttérrel jön ez a szöveg:

"Szatmáry Kristóf szerint a magánnyugdíjpénztáraknak akkor lenne létjogosultsága, ha az állami nyugdíjrendszernél magasabb éves hozamot tudnának garantálni, az intézetek ezzel szemben összességében mindössze 1 százalék alatti hozamot tudnak felmutatni az elmúlt 12 évről."

Köszönjük fidesz.hu, ekkora demagóg őrjöngést régen láttam.

Ha a nyugdíjpénztárak ennyire faszák, akkor miért vannak átvilágítás alatt?

Parasztvakításból. Mert ha azt látjuk, hogy a kormány átvilágítja, akkor biztos van ott valami rossz is. Hadd szemezgessek a fidesz.hu szövegeléséből:

"...vizsgálatot kell lefolytatni a magánpénztárak működésével kapcsolatban az ügyben, hogy mi történt a befizetett forintokkal, miért ilyen magasak a működési költségek, mi okozta a pénztárak veszteségeit, milyen érdekek alapján akarta a Bajnai-kormány "a vagyonkezelők kezére játszani" a pénztártagok vagyonát."

Na ez a mondat nem mindegy. A Bajnai-kormány valóban privatizálni akarta 100%-osan a pénztárak vagyonát, a pénztárok és a pénztártagok kezéből a biztosítók kezére akarta játszani. Tény, hogy volt egy ilyen elképzelés, amit aztán, ugyancsak a Bajnai-kormány elvetett. A Fidesz itt a "Bajnai-kormány" varázsszóval próbálja beleverni az emberek fejébe, hogy a pénztárak is részesei a 2002-2010-es nagy szocialista népellenes összeesküvésnek.

Ami persze, egy bődületes kamu.

Igen, ismétlem, ennyire néznek minket hülyének. És még távolról sincs vége!

"Soltész Miklós államtitkár a részletes válaszadástól emiatt eltekintett, azt azonban megjegyezte, szerinte a szocialisták "azért hőzöngenek", mert "könyékig benne vannak ebben az ügyben", nagy összegeket menekítettek ki 8 év alatt."

There you have it. Most meg a pénztárak a nagy csalók, és a szocialisták vannak benne. Fordult a felállás, egy cikken belül. Érdekes...

Akkor most azt mondod, hogy a nyugdíjpénztárak szentek, és a Viktorék a gonoszak, és úgy kéne hagyni a dolgokat, ahogy vannak?

Nem, azt, hogy a kormánynak a nyugdíjpénzeket nem kéne zsebrevágnia. A pénztárak is működhetnének jobban, például lehetne kisebb a működési költségük. A kormány, meg ha versenyezni akar a pénztárakkal a nyugdíjpénzekért, akkor csinálja azt úgy, ahogy a piacon működik: mutassanak jobbat, reklámozzák, és hagyják meg a szabad döntés jogát.

Hazudozással befeketíteni a piaci vetélytársakat, átvilágítgatni, meg gyanúsítgatni őket  úgy, hogy kihasználjuk a tényt, hogy kormánypozícióból kényelmes tüzelni, olyan dolog, amiből botrány van egy normálisabb országban. Itt a nép hallgat, sőt, bólogatva helyesel, mert nem érti, hogy éppen a pénzét lopják.

Kérdést vet fel továbbá, hogy miután ezek már tényleges intézkedések, amelyek át fognak menni, akkor mennyire bízhatunk meg ebben az új kormányban? Ha ennyire pofátlanul, és nyíltan képesek félrevezetni a választóikat, azok tájékozatlanságát kihasználva, akkor mennyire bízhatunk meg bennük minden más intézkedésükkel, ígéretükkel, vagy kimondott szavukkal kapcsolatban?

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr622386267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2010.10.22. 17:51:19

Érdeklődéssel várom a ennek a fickós, -akarom mondani fideszes- nekibuzdulásnak a végeredményét.

A mérleg egyik serpenyőjében áll a magánynyugdíj pénztárak 3000 milliárd froncsija, plusz 1,2 évi tagdíj.

Ezzel szemben áll a multik és a bankok mekkora sarca is? 3 év alatt 1500 milliárd?

Na akkor hogy is van ez?

Desszert: a most elvont magánnyugdíj tőke után legkésőbb 2020-ban nagy-összegű járadékokat kell pengetni állambácsinak... ö...ö...ö... TB néninek a friss nyugdíjasok részére. Viktorom úgy gondolja, legyen ez az akkori miniszterelnök gondja. Ha meg ő lenne, úgy gondolja, hogy megemeli a nyugdíjkorhatárt?

Elég lenne egy tisztességes pénzpiaci törvény, amely megszüntetné a befektetési alapoknak, a Bankoknak és a szélhámosoknak szabad prédául odavetett nyugdíj megtakarításokat. Szerintem.

Ja! Valaki Viktor közelében! Már ti kormányoztok. Szóljatok a Főnöknek.

jaegtoer 2010.10.22. 17:52:39

@jaegtoer: mármint a megtakarítások lenyúlását.

De hát a magyar állam is ezt teszi.
süti beállítások módosítása