Szóval, kanyarodjunk kicsit rá az utolsó bejegyzésre.

Magyarországon jelen pillanatban valamivel kevesebb nyugdíjas van, mint adófizető. Ez elvileg tiszta sor lenne: egy ember adójából egy nyugdíjast fizetünk ki. A szegényebbek ugye keveset adóznak, annyit, hogy az még a minimálnyugdíjra is alig lenne elég, de sebaj, vannak a gazdagabbak, akiknek az adójából fejenként 8-10 nyugdíjasra is futja. Ez nem hangzik se vészesnek, se gáznak, pedig az.

A magyar költségvetés 24%-a a nyugdíjkifizetés. A befizetett adónk jó egynegyede az csak a nyugdíjasok eltartására megy, és még így is van olyan nyugdíjas, aki panaszkodik, hogy nem tud megélni. És van aki tényleg nem. Persze akadnak jobban élő nyugdíjasok is. Nyugdíjas rendőrök, tűzoltók, illetve a nagyapám is, aki kap havonta egy szerényebb összeget azért, mert hajdan szovjet elvtársaink baráti vendégszeretete mellett aprított fát és nézte a végtelen hőmezőt Szibériában. Közben egy párszor majdnem meghalt.

A probléma is az, hogy az állami nyugdíjon élők nem a saját munkájukból kitermelt pénzből kapják a nyugdíjat, hanem bizony a jelenleg dolgozókéból. Az egyéni számlás módszer jelenleg csak a MNYP-k szintjén működik, ott is csak 12 éve, ami bőven kevés ahhoz, hogy az adófizetők válláról levegye ezt a 24%-os tervet. Ahogy a helyzet áll most, a 2010-es években még egy elég vaskos mennyiségű embert nyugdíjba fog menni (az '40-es évek végén, az ötvenes évek elején születettek, tehát a baby-boom generáció is ide tartozik). Igen, ők, a Ratkó-gyerekek most el fogják özönleni a nyugdíjrendszert, és ez két problémát is felvet:

a. Az egészségügy terhei nőnek, ahogy ezek az emberek idősödnek, hiszen több idősebb embert kell ellátni, akik már adót sem fizetnek, tehát az egészségügyből is kifolyó pénzért cserébe több a páciens.

b. Mégis ki a halál fogja ezeknek az embereknek a nyugdíját fizetni?

A képlet egyszerű, nagyjából úgy van, ahogy Z. Kárpát hablatyolt. Több gyerek kéne. Vagyis, több gyereket kellett volna gyártani 18-20 évvel ezelőtt, most meg azért, hogy majd 2030-ra mérséklődjön a probléma.

Csakhogy, még ha most el is kezdjük futószalagon gyártani a szittya faj fennmaradásáért felelős gyerkőcöket, mit csinálunk 2030-ig? Mert ugye a gyerek is adóból megy iskolába...

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr912216903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása