Felemelő ország

2011.09.04. 13:45

Forrás: Index

A magyar állami szférának kevés annyira leterhelt ágazata van, mint az egészségügy. Az ágazat reformja már évtizedek óta esedékes, mivel óriási mennyiségű pénz folyik be, ezért cserébe csak anyagilag küszködő kórházakat, rossz és hiányos felszerelést, na meg alulfizetett személyzetet kapunk. Mindenkinek, aki volt már kórházban, megvan a maga rémtörténete, nem kell ecsetelnem, hogy mi vár arra, aki az adójából finanszírozott egészségügyi intézményben próbál gyógyulni.

Persze, volt már próbálkozás arra, hogy egy kis plusz bevételhez jusson az egészségügy, de a vizitdíjat leszavazták, mert hiteltelen ember állt mögötte. Maga az egész szitu úgy bűzlik, mint a napon felejtett hering, államilag működtetett egészségügy sok országban van, de ritkán olyan rossz, mint a magyar.

A magyar egészségügynek azonban minden finanszírozásnál nagyobb probléma a magyar orvosok hiánya. Ugyanis azok szinte menekülnek külföldre, akárcsak a nővérek, mivel egyszerűen a magyar kórházak képtelenek versenyezni a külföldi fizetésekkel.

Schmitt Pál valamiért úgy érezte, hogy ezt a témát érinteni kéne az évnyitó beszédben a Semmelweis egyetemen. Az ilyen beszédek ritkán kell, hogy szóljanak valamiről, csupán a hallgatókat kéne valamivel lelkesíteni. Schmitt azonban beleviszi mindezt, szinte könyörögve, hogy röhögjük ki. Ennél szebben nem vallhatta volna be a leendő hallgatóknak, hogy tulajdonképpen mekkora szószba fognak csöppenni, ha meg lesz a diplomájuk. Merthogy minden ép ésszel rendelkező ember összerakhatja, hogy ha már az elsőéveseket, akik évekre állnak a tényleges orvosi pályától, is kérni kell, hogy ne, légyszilégyszi, ne menjetek külföldre dolgozni, akkor itt nagyon nagy lehet a baj.

"a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz."

Ilyet szól. Bizonyára magyart messze jobb ápolni, mint németet, franciát, vagy angolt. Biztos azért, mert a magyartól hálapénzt is kap...
Ez a második intő jel. Ha Schmitt csak ezt az érvet tudja felhozni, akkor baromi erős a gyanúm, hogy ez minden amit a magyar állam jelenleg ajánlani tud az egészségüggyel kapcsolatban. Hogy felemelő lesz.

Ezzel az erővel akár ki is állhatott volna oda, és elkezdhetett volna kiabálni, hogy: "Ahogy meglesz a diplomátok, fussatok! Meneküljetek minimum Bécsig, amíg nem késő!"

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr133201890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar · http://macoldasok.blog.hu 2011.09.06. 19:39:52

szörnyű, hogy ezeket a beszédeket leközlik, ez hírértékű(nek gondolt)
süti beállítások módosítása