"[a miniszterelnök] diktátor módjára, saját képére és arculatára kívánja formálni a monetáris tanácsot (...) Ennek a független szervezetnek az életébe ilyen módon való beavatkozás az példátlan, nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi gyakorlatban is"

- Mátrai Márta, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, 2005 január.
Forrás: HVG

A monetáris politikával játszani politikusnak nem való. Az a gazdaságnak egy olyan szegmense, ami azt a szakértelmet kívánja, amivel egy politikus nem rendelkezik, vagy csak nagyon ritkán. Bajnai és Bokros például minden valószínűség szerint rendelkezett vele (utóbbi biztosan), Orbán, Gyurcsány, Matolcsy vagy Medgyessy, viszont szinte biztosan nem. Sokszor volt szó arról, hogy ez miért káros gazdaságilag, de nem erről szeretnék most beszélni.

A képmutatásról, a kormány másik kedvenc tevékenységéről szeretnék beszélni. A fenti idézetet, mint ahogy a link is mutatja, nem én találtam ki. A kormány az előző időszakban komolyan gondolta, hogy nem szabad beavatkozni a jegybanki döntéshozásba, most viszont pont hogy beleülnének, ahogy csak lehet. Buta, bunkó politika ez, ami erős mentális fegyelmet igényel a fanatikus rajongók részéről, hisz nehéz lehet folyton észben tartani, hogy éppen melyik vélemény érvényes. Legyinthetnénk, hogy áááá, ez már hat éve volt, azóta még szép, hogy változhatott a párt irányvonala.

Ne tegyük, mégpedig azért ne, mert a kormány képes heteken belül ugyanennyire ellentétes bejelentésekbe és intézkedésekbe bonyolódni, anélkül, hogy ez a csillogó szemű hívőknek feltűnne.

Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy visszaverték a médiatörvény elleni támadásokat, a kritikus érveket nevetségessé tették. Aztán meg átírták a médiatörvényt, ahogy az a nevetségessé tett kritikus érvek akarták, miközben már január elseje óta hol azt nyilatkozzák, hogy NEM, NEM, SOHA, hol meg azt, hogy természetesen, ha valami nem tetszik Európának, azt átírják.

Így jutottunk el a duplagondolásig, a legorwellibb értelemben. Két ellentétes információt, két ellentétes változatot ismételget a kormány, egyazon időben. A rajongók meg elhiszik mindkettőt, védik mindkettőt, aztán attól függően, hogy melyik valósul meg, állnak ki a végül hivatalossá váló verzió mellett.

Ez a fajta agymosottság lélegzetelállító.

Egyrészt érdekes, mert olyan, mintha egy jól idomított kutyát figyelne az ember, ahogy az hibátlanul hajtja végre gazdája legnyakatekertebb utasításait is, ugyanakkor ijesztő, mert belegondolni sem mersz, hogy mi lesz, ha erőszakosabb utasításokat suttog a gazda a kutyus fülébe.

Olyan jelenség ez, amire az ember Kínában, vagy Észak-Koreában számít, de itt nem. Hihetetlennek tűnik az elképzelés, hogy polgártársaink ne legyenek képesek összehasonlítani a két homlokegyenest ellenkező mondatot, és levonni a konklúziót, pedig így van, ez már nem elképzelés, ez a magyar valóság.

És ezek szerint az a legésszerűbb konklúzió, ha elismerjük, hogy a magyar szavazók jó része tökéletes alapanyag egy diktatúrához, sőt, ha kedvenc politikusai szerveznék azt, még segítene is. Persze, ez nem új dolog, minden kormánynak volt ilyen zombihadserege, de sosem ekkora, és sosem járt mellé 2/3-ad a Parlamentben.

Megjelent egy nagyra hízott klikk, ami előtt elviekben nincs lehetetlen.

És az, aki nem visszhangozza szervilisen a klikk minden egyes mondatát, az kiírja magát innen-onnan, az szocialista, kommunista, vagy liberális féreg. Ha akar valaki még jelzőket, itt megtalálja.

Nyilván mindezen tényezők miatt még nem kell diktatúrát kiabálni. Viszont ostobaság lenne nem számításba venni a lehetőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtepo.blog.hu/api/trackback/id/tr522668069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koppenhágai dilemma 2011.02.18. 10:51:41

Ahhoz, hogy az Európai Megállapodást aláírt kelet-közép-európai országok az EU tagjai legyenek, az alábbi, az Európai Tanács 1993. júniusi, koppenhágai ülésén csatlakozási kritériumként megfogalmazott feltételeknek kell teljesülniük: l. a demokráciát,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.18. 11:18:17

Szerintem nem arról van szó, hogy a csillogó szemű barinak változott a véleménye.
A barinak végig az volt a véleménye, hogy amit a Törzsfőnök csinál, az jó, és hogy ne tegyen neki keresztbe mindenféle kétes alak, akiket a számok megzavarnak a valóság megálmodásában.

moncayo 2011.02.18. 11:18:55

Hülye nép a magyar. Amig otthon van. A saját közegében. Amint kikerült külföldre, nagyrésze rögtön észhez tér, sőt sikeres lesz.

eremita 2011.02.18. 11:32:46

A megnyert választások után a hivatalban lévő köztársasági elnök fogadta Orbánt.

Orbán elmondása szerint Sólyom László azt is megkérdezte tőle, hogy a Fidesz készen áll-e a kormányzásra. A kérdésre Orbán Viktor határozott igennel válaszolt. Mint tudjuk, a határozott igen mögött az alábbiak álltak:
- megszorításokra nincs szükség, a válságból azok nélkül is képesek leszünk kimászni;
- az új kormánynak nincs szüksége türelmi időszakra, késedelem nélkül munkához fog;
- a kormányváltás után 2 héten belül minden területen határozott javulást fognak az emberek érezni;
- nagymértékű adócsökkentésre kerül sor, mert ..."minél nagyobb a baj annál jobban kell adót csökkenteni."

10 hónappal a kormány hivatalba lépése után a fentiek tükrében akár zavarban is lehetnénk. De nem tesszük, mert akkor a haza ellenségeinek a táborát gyarapítanánk.

Link Elek 2011.02.18. 11:34:52

@moncayo:
egyreszts nem a nép a hulye, hanem az orszag.
másrészt azok akik kulfoldon sikeresek a Jobbik magyar definicioja szerint nem is magyarok. vagyis a Jobbik magyardefinicioja szerint a magyarok a hulyek

mrgumby1 2011.02.18. 11:47:55

mit várunk. a lázár-féle audi botrány kapcsán írt posthoz azt írta pl. az egyik agymosott, hogy nem igaz, hogy az adófizetők pénzén vette a verdát t. frakcióvezető úr, mert azt félig a frakció állta, és sok ember, köztük ő is, pénzzel támogatja a frakciót.

és igen, ő szívesen ad a lázárnak pénzt kocsira, mert szerinte az jár neki. mert egy szakértő azt mondta, hogy az a kocsi biztonságos, és azt más ezt nem tudja megítélni, csak a szakértő.

himposztor 2011.02.18. 11:50:44

Ez megint oda megy vissza, hogy mi vagyunk a "gazdaságért", vagy az van miértünk.
A cikkíró szerint a "gazdaság" van miértünk, ha "szakemberek" vagyunk.
A többi lúzer meg a "gazdaságért" létezik,így áttételesen a "szakemberekért".Ezt jobb, ha a politikusok is tudomásul veszik, ami többnyire úgy is van.
Csak a lúzerek meddig veszik tudomásul?

jean sol partre 2011.02.18. 12:08:23

@mrgumby1:
egyébként ebben van valami (leszámítva azt, hogy a fidesz (csakúgy, mint a Római Kat. Szentegyház) is kap az adóforintokból)

Egy vallási, vagy politikai szervezet (nincs nagy különbség), olyan autót vesz a vezetőinek, amilyet akar, - illetve, amilyet a hívek jónak találnak.
Itt max azt lehet felvetni, hogy ezt az autót az önkormányzat fizette felesben.

Ha kizárólag a fidesz fizetné, rajtuk kívül senki nem szólhatna bele.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.02.18. 12:15:15

A szerzô gondolatbûnnél is mélyebbre süllyedt. Utánanézhetne: mindig is Óceániával háborúztunk.

jean sol partre 2011.02.18. 12:15:43

A gazdaságpolitikával kapcsolatban meg:
te hol láttál az elmúlt években bárhol olyan szakértőt, akinek sikerült a tanácsaival pozitív változásokat előidézni bármely ("nyugati")ország gazdaságában?
Mik azok a dolgok szerinted, amik (legalább minimális) optimizmusra adhatnak okot, a jövőt illetően, akár lokálisan, akár globálisan?
(Én azokkal értek egyet, akik szerint nem nagyon van ilyen.)

mrgumby1 2011.02.18. 12:16:05

@jean sol partre: igen, de hát ez egyrészről ugye etikai ill. jogi kérdés az önk. miatt.

ha valóban csak a frakció fizette volna, akkor meg a normalitásé, hogy van olyan ember, aki örül annak, hogy az ő pénzéből fedezik egy féreg luxusát.

ez a behódolás még rémisztőbb, minthogy valaki megint játszott a közpénzekkel.

engem iszonytat, hogy vannak olyan emberek, akik képesek visszaélni emberek bizalmával ilyen szinten. mert más, amikor ellopsz vmit a közösből, de próbálod titkolni, meg más ha sütkérezel benne, és még tapsolnak is hozzá.

én pl hülyét kapnák attól, hogy valaki szent istvánhoz merjen hasonlítani. jó, persze én nem vagyok ők, én csak egy hülyeségeket beszélő állampolgár vagyok, nem egy komoly államférfi, vagy komoly, a hazáért áldozatokat hozó frakcióvezető.

különvélemény 2011.02.18. 12:20:21

" Az a gazdaságnak egy olyan szegmense, ami azt a szakértelmet kívánja, amivel egy politikus nem rendelkezik, vagy csak nagyon ritkán."

Aha, "1 bites agy" elég hozzá, restriktív/expanzív kamatemelés/kamatcsökkentés.

Nem mintha azzal komolyan felvehetnénk a harcot a spekulánsok ellen.
Svájcban 0% a kamat, mégis magas az árfolyam.

Píárral könnyebb befolyásolni, ahhoz meg egy politikus sem ért ahogy látom.
Ott vagy benyalsz az IMF-nek és társainak és eladósodsz, vagy nem, akkor meg szívsz.

lüke 2011.02.18. 12:26:01

Duplagondolni a duplaplusznemjót
jav. egy két pszichiáter bekapcsolását

Netuddki. 2011.02.18. 12:27:49

Első pár hozzászólónak:

Nem kötelességünk eltűrni, hogy hülyének nézzenek bennünket. Azt a rendszert 1990 után magunk mögött hagytuk. Csak még sajnos élnek az az előtti pavlovi reflexek. Ezt használják ki a politikai rétegbe beépült bűnözői csoportok.

Bizony, ami ma Magyarországon politika és kormányzás terén folyik arra simán érvényes lehetne a folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett lopás, sikkasztás és még ki tudja mi.

Választott vezetőink segítségével folyik a becsületesen dolgozó, bérből és fizetésből élő állampolgárok kifosztása. A választások után nem sok esélyt adtam a fidesznek, hogy változtatni fog ezen a berendezkedésen, de ez a reményem mostanra teljesen szertefoszlott.
De miért is akarna változtatni, amikor az éppen kormányzó párthoz közel álló cégeket hozza piacidegen, törvényszegő versenyelőnybe a többiekkel szemben?

A blogíró felvetette, hogy nem értenek a politikusok a gazdasághoz. Lehet. De mi van ha nem is AKARNAK változtatni? Ez sokkal nagyobb gond és szerintem ki kell már ezt a tényt valakinek mondani...

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.02.18. 12:29:28

@lüke: Javaslom az olvasást. Ilyen vastag izéket. Könyvnek hívják, s sok betû van benne.

jean sol partre 2011.02.18. 12:38:01

"Nem kötelességünk eltűrni, hogy hülyének nézzenek bennünket. Azt a rendszert 1990 után magunk mögött hagytuk"

Alapvető tévedés.

Innentől pedig fals minden, amit erre az axiómára építesz.

jean sol partre 2011.02.18. 12:40:44

@mrgumby1:
A normalitás fel sem merül, maximum mint üldözendő devianciaként, ebben a teljesen elmebeteg társadalomban.

mrgumby1 2011.02.18. 12:47:03

@mrgumby1: anemjóját képes voltam leírni, hogy kapnák. visszavonulót fújok, rendezni a soraimat.

Netuddki. 2011.02.18. 14:15:13

@jean sol partre: Aha. Tudnád cáfolni is esetleg vagy csak tagadni?

NA YA! 2011.02.18. 15:32:15

Márpedig OVI egykönnyen nem fogja kiadni a hatalmat a kezéből, neki az örökös konfrontáció a lételeme! Meglátjuk, hogy meddig fog elmenni, bár nagy-testvér, vagy fosszilis energiahordozók nélkül nehéz ügy lesz a nép etetése kizárólag allelujával! Ja, szép lassan a vazallusok is fogynak!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.02.18. 17:39:17

@jean sol partre:
Hát tényleg nem nagyon van olyan. Azt azért ne felejtsük el, hogy az 1929-es válságot sem egy recepttel oldották meg.

@különvélemény:
Nana, azért nem kell spekulánsokat látni minden bokorban, az alpesi deviza emelkedésének az egyik legnagyobb oka leginkább az volt, hogy az eurozóna válsága miatt sokan euró helyett CHF-re váltották megtakarításaikat.

@Panther_V:
Bizonyára Goldstein már engem is megfertőzött...

@lüke:
Gondoltam, hogy nem mindenki fogja érteni a címet...
süti beállítások módosítása